fbpx
Ga naar content

Welke verplichtingen heb ik als opdrachtgever bij een aanneemovereenkomst?

Als opdrachtgever bij een aanneemovereenkomst heeft u een aantal belangrijke verplichtingen:

  • het betalen van de afgesproken aanneemsom
  • het nemen van verantwoordelijkheid voor het ontwerp en de uitvoering van de woning
  • het voeren van directie
  • het mogelijk maken van de uitvoering van het project

Het betalen van de afgesproken aanneemsom

Het bedrag dat aan de aannemer betaald moet worden bestaat uit de aanneemsom, eventueel meer- en/of minderwerk en eventuele andere aanspraken zoals bijvoorbeeld schadeclaims. Welk bedrag u op welk moment moet betalen is over het algemeen uitgebreid in de aannemingsovereenkomst en de algemene voorwaarden omschreven.

Als u niet tijdig betaalt dan heeft de aannemer in het algemeen recht op vergoeding van een contractuele vertragingsrente. De aannemer hoeft u daarvoor niet apart aan te schrijven. Als u blijft weigeren om te betalen, dan kan de aannemer besluiten om de verdere uitvoering van het bouwproject te schorsen totdat u alsnog betaald heeft.

Ook kan de aannemer besluiten om het hele bouwproject definitief te stoppen. In dit laatste geval moet u wel eerst schriftelijk door de aannemer zijn aangemaand om tot betaling over te gaan.

U bent verantwoordelijk voor het ontwerp en de uitvoering van het project

Een andere belangrijke verplichting van u als opdrachtgever is dat u naar de aannemer toe verantwoordelijk bent voor het ontwerp en de uitvoering van het project. Meestal is het ontwerp natuurlijk afkomstig van uw architect, maar naar de aannemer toe bent u daar verantwoordelijk voor. U heeft immers de betreffende architect in de arm genomen.

Het is ook mogelijk dat de aannemer zelf het ontwerp aanlevert of zelf een architect in de arm neemt. In dat geval is de aannemer uiteraard zelf verantwoordelijk voor het ontwerp.

U bent als opdrachtgever ook verantwoordelijk voor het geven van opdrachten en aanwijzingen aan de aannemer. Als u de aannemer dus verkeerde, onvoldoende of geen aanwijzingen geeft en daardoor zou schade ontstaan, dan bent u daarvoor zelf aansprakelijk.

Het voeren van de directie

Een ander belangrijke verplichting van u als opdrachtgever is het voeren van directie. Dit betekent dat u toezicht moet houden op de uitvoering van de bouw en op de naleving van de aannemingsovereenkomst.

U kunt het voeren van directie ook overlaten aan uw architect. Het voeren van directie is overigens niet verplicht, maar het spreekt voor zich dat het wel wenselijk is om toezicht op de bouw uit te oefenen.

Het mogelijk maken van de uitvoering van het project

De laatste hoofdverplichting van u als opdrachtgever is het mogelijk maken van de uitvoering van de aannemingsovereenkomst. De aannemer moet namelijk ongestoord aan het werk kunnen gaan. Dit betekent dat u moet zorgen voor:

  • het beschikbaar zijn van technische tekeningen en andere technische gegevens
  • de benodigde vergunningen, ontheffingen en beschikkingen
  • het beschikbaar en toegankelijk zijn van de bouwlocatie
  • eventueel door u aan te leveren materiaal

Ook interessant voor u:

Op zoek naar een mediator?

We hebben een handige vergelijker ontwikkeld die gebruikt kan worden om een geschikte mediator te vinden voor o.a. hulp bij scheiding.

Vind uw mediator
Terug naar boven