fbpx
Ga naar content

Trouwen en mijn achternaam

Door het trouwen op zich verandert er niets aan uw achternaam. Maar huwelijkspartners hebben het recht om na het sluiten van het huwelijk elkaar achternaam (geslachtsnaam) te voeren. Dit geldt ook voor geregistreerde partners.

Ook mag men beide achternamen voeren in een volgorde die men wenst.

Een voorbeeld.
Anna de Jong trouwt met Thomas Klein. Anna mag na de huwelijkssluiting voor het voeren van haar achternaam een keuze maken uit de volgende opties:

  • Anna de Jong
  • Anna de Jong – Klein
  • Anna Klein – De Jong
  • Anna Klein

Op officiele documenten als paspoort, rijbewijs of identiteitskaart wordt altijd uw eigen achternaam vermeld, ook als u gekozen heeft voor de achternaam van uw partner (of voor een combinatie). U kunt er wel voor kiezen om uw achternaam aan te vullen met die van uw partner. Tussen uw achternaam en de van uw partner komt dan de toevoeging ‘e/v’ (echtgenoot van) of ‘w/v’ (weduwe van) te staan.

Na een echtscheiding mag u de geslachtsnaam van uw ex-partner blijven voeren. Als uw ex-partner het hier niet mee eens is en er zijn geen kinderen uit het huwelijk geboren, kan hij of zij de rechter verzoeken om u te verbieden de naam van uw ex-partner te blijven voeren.

Ook interessant voor u:

Op zoek naar een mediator?

We hebben een handige vergelijker ontwikkeld die gebruikt kan worden om een geschikte mediator te vinden voor o.a. hulp bij scheiding.

Vind uw mediator
Terug naar boven