fbpx
Ga naar content

Wat is een taakstraf precies?

De taakstraf bestaat uit een werkstraf, een leerstraf of een combinatie van beide. De taakstraf kan niet worden opgelegd als u wordt veroordeeld voor een overtreding waarop geen vrijheidsbenemende straf (gevangenisstraf of hechtenis) is gesteld.

De taakstraf kan voor maximaal 480 uur worden opgelegd. Van die 480 uur kan maximaal 240 uur een werkstraf zijn.

Als u de taakstraf niet of niet goed uitvoert, dan kan er vervangende hechtenis worden toegepast. De vervangende hechtenis wordt opgelegd voor minimaal 1 dag en voor maximaal 8 maanden. 1 dag hechtenis staat gelijk aan 2 uren werkstraf.

Een voorbeeld.

Xander is veroordeeld tot een werkstraf van 80 uur. Hij voert 20 uur uit. Daarna heeft hij er geen zin meer in. Xander verzuimt dus de nog resterende 60 uren uit te voeren. Xander moet er nu rekening mee houden dat hij voor die 60 uren 30 dagen in vervangende hechtenis moet zitten.

De officier van justitie krijgt van de reclassering namelijk te horen dat Xander zijn werkstraf niet heeft afgerond. Hij vordert dan op een zitting de tenuitvoerlegging van de resterende 30 dagen. Het is de strafrechter die over deze tenuitvoerlegging oordeelt.

De strafrechter is niet verplicht om de tenuitvoerlegging op te leggen, hij kan ook bijvoorbeeld de proeftijd verlengen.

Als u wordt veroordeeld tot een gevangenisstraf, hechtenis of een taakstraf en u heeft in voorlopige hechtenis gezeten, dan wordt de tijd die u vanaf de inverzekeringstelling in voorarrest heeft gezeten afgetrokken van de gevangenisstraf, de hechtenis of de taakstaf.

Bij de taakstraf geldt dan dat voor elke dag dat u in voorlopige hechtenis heeft gezeten, 2 uur op uw taakstraf in mindering wordt gebracht.

Ook de taakstraf kan (deels) voorwaardelijk worden opgelegd.

Ook interessant voor u:

Terug naar boven