fbpx
Ga naar content

Ziekte & arbeidsongeschiktheid: Veelgestelde vragen

Als er tussen twee periodes van arbeidsongeschiktheid minder dan vier weken zijn verstreken, dan worden deze periodes bij elkaar opgeteld. Is uw herstel langer dan vier weken geweest, dan begint een nieuwe periode van twee jaar waarover uw werkgever loon moet betalen.

Arbeidstherapeutisch werk en gedeeltelijke arbeidsongeschiktheid tellen voor deze regel als volledige arbeidsongeschiktheid. Met andere woorden, de vier weken periode gaat pas lopen als u volledig arbeidsgeschikt bent.

Een document dat binnen zes weken na uw ziekmelding door de bedrijfsarts of arbodienst van uw werkgever moet worden opgesteld. De probleemanalyse is een beschrijving van de aard van uw arbeidsongeschiktheid in combinatie met een advies over te nemen maatregelen om u weer aan het werk te krijgen.

Binnen acht weken na uw ziekmelding moet u samen met uw werkgever en de bedrijfsarts een plan van aanpak opstellen. In dit plan van aanpak wordt bijvoorbeeld vastgelegd welke re-integratiemaatregelen er genomen worden en op welke momenten er een evaluatie plaatsvindt.

Uw werkgever is verplicht om uw ziekmelding uiterlijk na 42 weken door te geven aan het UWV. Als uw werkgever dit niet doet, riskeert hij een boete van 455 euro.

Re-integratie ‘tweede spoor' is gericht op re-integratie bij een andere werkgever. Pas als duidelijk is dat u niet meer terug kunt keren bij uw huidige werkgever, kunt u onder omstandigheden verplicht worden om andere passende werkzaamheden bij een andere werkgever te accepteren.

Als u (langdurig) ziek bent en u kunt uw eigen werkzaamheden niet meer verrichten, dan bent u inderdaad verplicht om andere passende werkzaamheden te accepteren. De vraag of bepaalde werkzaamheden passend zijn hangt onder meer af van uw arbeidsverleden, uw opleidingsniveau en uw salaris.

Als u het met uw werkgever niet eens kunt worden over passende werkzaamheden, dan kan het UWV hierover een zogenaamd deskundigenoordeel geven.

Als bij de aanvraag van uw WIA-uitkering blijkt dat uw werkgever onvoldoende gedaan heeft om u te re-integreren, dan kan het UWV bepalen dat uw werkgever nog een jaar extra uw loon moet doorbetalen. Dit noemt men een loonsanctie.

Maak kennis met onze scheidingsexperts

De drie beloftes van Judex

  • ONTZORGING

    Van oriëntatie tot afwikkeling: Judex biedt een totaaloplossing die ontzorgt.

  • PERSOONLIJK

    Service van Judex is altijd persoonlijk en afgestemd op uw specifieke behoeften.

  • KWALITEIT

    Judex werkt alleen samen met de beste gecertificeerde deskundigen.

Uw scheiding is in deskundige handen

Lees meer over onze kwaliteitskeurmerken

Op zoek naar een mediator?

We hebben een handige vergelijker ontwikkeld die gebruikt kan worden om een geschikte mediator te vinden voor o.a. hulp bij scheiding.

Vind uw mediator
Terug naar boven