tips & trucs

Tips & Trucs

 • 1.

  Controleer het bestemmingsplan

  open
   
   

  Voordat u een huis of perceel wil gaan kopen is het verstandig altijd het bestemmingsplan op te vragen bij uw gemeente, ongeacht uw plannen. Zelfs als u niet wil gaan bouwen is het zinvol om te weten wat er in het bestemmingplan staat met betrekking tot omliggende percelen of percelen waar u uitzicht op heeft. Op die manier komt u niet voor onaangename verrassingen te staan.

  Wanneer u bijvoorbeeld denkt een huis te hebben gekocht met een prachtig uitzicht over weilanden, kunt u bedrogen uitkomen wanneer er daar na enkele jaren torenflats gebouwd worden. U had van tevoren kunnen weten of dat volgens het bestemmingsplan mocht.

 • 2.

  Overleg bij bouwplannen met uw buren

  open
   
   

  Als u bouwplannen heeft: overleg altijd eerst met uw buren. U weet dan wat u kunt verwachten aan bezwaren en u kunt eventueel uw plannen daarop afstemmen of in overleg tot een acceptabel compromis komen. Bovendien is het in een normale burenrelatie niet meer dan normaal om overleg te plegen in het kader van goed fatsoen.

  Als u er niet uitkomt met de buren, weet u in ieder geval dat ze bezwaren hebben en wat hun bezwaren zijn en kunt u er rekening mee houden dat de bouw vertraging zal oplopen. U kunt dan maatregelen nemen om bijvoorbeeld schade zoveel mogelijk te beperken.

 • 3.

  Informeer bij uw gemeente over vergunningen

  open
   
   

  Neem bij twijfel over uw plannen en over vereiste vergunningen altijd contact op met uw gemeente en pleeg overleg. Het is immers de gemeente die u de vergunningen moet verlenen. Het is dan ook wenselijk om in twijfelgevallen in ieder geval de mening van de gemeente te kennen.

  Over het algemeen is men bij gemeenten ook erg behulpzaam en zal men u adviseren en in de goede richting wijzen. Let u er echter wel op dat u aan de opmerkingen van een ambtenaar geen rechten kunt ontlenen.

  Stel dat u naar aanleiding van een verkeerd (mondeling) advies van een ambtenaar een dakkapel bouwt zonder omgevingsvergunning voor het bouwen, terwijl u deze achteraf wel nodig blijkt te hebben, dan bent u zelf verantwoordelijk voor de gevolgen. De gemeente kan hier niet op aangesproken worden.

 • 4.

  Ook met vergunning kunt u onrechtmatig handelen

  open
   
   

  Een vergunning is geen vrijbrief om hinder aan uw buren toe te brengen. Ook al heeft u een vergunning en ook al bouwt u strikt conform die vergunning, dan nog kunt u onrechtmatig handelen jegens uw buren. Als uw vergunde dakkapel te veel schaduwwerking aan uw buren toebrengt waardoor zij de hele zomer in de schaduw zitten, dan kunt u zich er niet op beroepen dat u een vergunning heeft om de dakkapel te verbouwen.

  Bij bouwen of verbouwen moet u dus ook rekening houden met uw buren voor wat betreft het verspreiden van rumoer, trillingen, stank, rook of gassen, door het onthouden van licht of lucht of door het ontnemen van steun.

 • 5.

  Bouwen zonder vergunning is risicovol

  open
   
   

  De gemeente zal bij ontdekking handhavend gaan optreden. Als dan blijkt dat u niet alsnog in aanmerking komt voor een vergunning, zult u het bouwwerk onherroepelijk moeten afbreken.

Op zoek naar een advocaat die bij uw situatie past?

VRAAG GRATIS ADVIES Advies aanvragen

Hier zijn wij trots op:

 • Judex krijgt 4 van de 5 sterren op service gebied!
 • Er zijn meer dan 948 vragen gesteld dit jaar
Advies aanvragen

Hoe werkt gratis vragen naar advies?

 1. 1 U stuurt uw vraag op naar Judex.nl
 2. 2 Wij matchen uw vraag met een van onze experts
 3. 3 Een expert beantwoord binnen 24 uur uw vraag