veelgestelde vragen

Veelgestelde vragen

 • 1.

  Ik huur winkelruimte voor vijf jaar, met een mogelijkheid tot verlenging met nog eens vijf jaar. Ik huur het pand nu net een half jaar. Mijn verhuurder wil nu al de huur opzeggen. Kan dat?

  open
   
   

  Nee, tussentijds opzeggen van de huur niet mogelijk. Het contract duurt tenminste vijf jaar. Maar als u wanprestatie hebt gepleegd (bijvoorbeeld grote huurachterstand hebt) dan kan de verhuurder het contract wel voortijdig door de rechter laten beëindigen.

 • 2.

  Ik huur winkelruimte. Na vijf jaar zegt de verhuurder mij de huur op omdat hij het pand leeg wil verkopen. Kan dat?

  open
   
   

  Nee, de wens om een pand leeg te verkopen is geen reden voor huuropzegging.

 • 3.

  Ik heb als eigenaar van een pand winkelruimte verhuurd voor 1 jaar. Voor het verstrijken van dat jaar heb ik de huurder de huur opgezegd. De huurder stelt nu dat hij minimaal 5 jaar kan blijven zitten, en dat de huuropzegging niet geldig is. Klopt dat?

  open
   
   

  Nee. Uw huurder heeft geen gelijk. Voor contracten van twee jaar of korter geldt de specifieke huurbescherming niet. U hoeft als verhuurder niet naar de rechter om de huurovereenkomst te laten eindigen. De huurder trekt hier aan het kortste eind.

 • 4.

  Ik heb als eigenaar van een pand winkelruimte verhuurd voor vijf jaar, waarvan een klein jaar is verstreken. Ik vind dat ik een veel te lage huur vraag, en wil die met onmiddellijke ingang fiks verhogen. Is dat mogelijk?

  open
   
   

  Nee. De huur verhogen kan eens in de vijf jaar. U zult dus nog vier jaar moeten wachten.

 • 5.

  Kan ik als verhuurder van winkelruimte de huur opzeggen als de huurder niet akkoord gaat met een huurverhoging?

  open
   
   

  Nee. Dat is geen reden voor huuropzegging. Voor huurverhoging geldt een aparte procedure. Eerst moet er advies worden gevraagd aan een deskundige (bedrijfshuuradviescommissie), en als u en uw huurder het ook over dat advies niet eens zijn, stelt de rechter de huurprijs vast.

 • 6.

  Ik huur al 15 jaar winkelruimte. De verhuurder heeft mij de huur opgezegd, omdat hij het pand zelf wil gaan gebruiken. De opzegtermijn is een jaar. Moet ik er uit als die verstreken is?

  open
   
   

  Als u akkoord gaat met de beëindiging moet u inderdaad vertrekken. Maar gaat u niet akkoord, dan is het de rechter die bepaalt of aan de huur een einde komt of niet. Als huurder hoeft u geen actie te ondernemen. Het is de verhuurder die naar de rechter moet stappen.

 • 7.

  Ik huur al 15 jaar kantoorruimte. De verhuurder heeft mij de huur opgezegd, omdat hij het pand zelf wil gaan gebruiken. Hij heeft drie maanden opzegtermijn gehanteerd. Moet ik er dan uit?

  open
   
   

  Niet direct. Na het verstrijken van de opzegtermijn is het contract geëindigd, maar mag u vervolgens nog 2 maanden blijven zitten (dat is de zgn. ontruimingsbescherming).

  Binnen die 2 maanden kunt u als huurder de rechter vragen om de termijn van ontruimingsbescherming met een jaar te verlengen. Doet u als huurder niets dan eindigt het contract in elk geval na die 2 maanden.

 • 8.

  Ik huur een garagebox in de stad om mijn auto in te stallen. Maar nu heeft de verhuurder mij de huur opgezegd op een termijn van een maand. Heb ik recht op ontruimingsbescherming?

  open
   
   

  Ja, dat klopt. Als huurder van een garagebox of een parkeerplaats in een parkeergarage heeft u net als de huurder van kantoor- en magazijnruimte, ontruimingsbescherming. De verplichting om te vertrekken is dus 2 maanden opgeschort. Maar binnen die 2 maanden moet u als huurder wel in actie komen en bij de rechter vragen om de ontruimingsbescherming te verlengen.

Op zoek naar een advocaat die bij uw situatie past?

VRAAG GRATIS ADVIES Advies aanvragen

Hier zijn wij trots op:

 • Judex krijgt 4 van de 5 sterren op service gebied!
 • Er zijn meer dan 948 vragen gesteld dit jaar
Advies aanvragen

Hoe werkt gratis vragen naar advies?

 1. 1 U stuurt uw vraag op naar Judex.nl
 2. 2 Wij matchen uw vraag met een van onze experts
 3. 3 Een expert beantwoord binnen 24 uur uw vraag