De architect

Terug naar overzicht

De architect

De architect vertaalt uw bouwwensen in een concreet ontwerp. Hij houdt daarbij rekening met het budget en zorgt ervoor dat de bouwwerkzaamheden aan alle overheidsvoorschriften en technische voorwaarden voldoen. De term ‘Architect' is beschermd.

Niet iedereen mag zich dus zo maar architect noemen. Een architect moet een erkende studie hebben gevolgd en staat ingeschreven bij Bureau Architectenregister. Controleer altijd of uw architect daar inderdaad staat ingeschreven.

Er zijn in Nederland ca. 2000 architecten en daarvan zijn er 1600 aangesloten bij de Bond van Nederlandse Architecten (BNA). Deze architecten werken volgens bepaalde gedragsregels, hebben minimaal twee jaar ervaring en hebben een beroepsaansprakelijkheidsverzekering.

Via de website van de BNA kunt u bij elk aangesloten architectenbureau een profiel vinden waarin o.a. eerdere projecten vermeld staan. Zo krijgt u een goed beeld van het soort bouwwerken dat het betreffende architectenbureau eerder gerealiseerd heeft.

Ga bij het uitkiezen van een architect zorgvuldig te werk. Kijk goed naar eerdere projecten en benader bijvoorbeeld eerdere opdrachtgevers om te vragen of zij tevreden zijn over de werkzaamheden die de architect heeft verricht.

Nadat u een architect heeft uitgekozen, sluit u met de architect een architectenovereenkomst. De opdracht die de architect op grond van deze overeenkomst van u krijgt, bestaat meestal uit 3 fasen:

 1. de ontwerpfase
 2. de aanbestedingsfase
 3. de fase van directievoering bij de uitvoering van het werk.

De ontwerpfase kan weer onderverdeeld worden in 3 subfases, te weten:

 • het maken van een voorlopig ontwerp
 • het maken van een definitief ontwerp
 • het voorbereiden van de feitelijke bouw

Op zoek naar een advocaat die bij uw situatie past?

VRAAG GRATIS ADVIES Advies aanvragen

Hier zijn wij trots op:

 • Judex krijgt 4 van de 5 sterren op service gebied!
 • Er zijn meer dan 948 vragen gesteld dit jaar
Advies aanvragen

Hoe werkt gratis vragen naar advies?

 1. 1 U stuurt uw vraag op naar Judex.nl
 2. 2 Wij matchen uw vraag met een van onze experts
 3. 3 Een expert beantwoord binnen 24 uur uw vraag