veelgestelde vragen

Veelgestelde vragen

 • 1.

  Waarom zou ik zelf een huis laten ontwerpen en bouwen?

  open
   
   

  • U krijgt de kans om een woning helemaal naar uw persoonlijke wensen te laten ontwerpen.
  • Als u bepaalde specifieke woonwensen heeft, zou het laten bouwen van een eigen woning wel eens goedkoper kunnen uitpakken dan het kopen van een reeds ontworpen nieuwbouwwoning met daaraan verbonden dure meerwerkzaamheden.
  • U bent direct eigenaar van de grond en niet pas op het moment dat de woning opgeleverd wordt zoals het geval is bij een reeds ontworpen nieuwbouwwoning.

 • 2.

  Wat zijn de nadelen van het laten ontwerpen en bouwen van een eigen huis?

  open
   
   

  • Het gehele bouw- en ontwerpproces vergt veel meer tijd, deskundigheid en aandacht.
  • Bij problemen tijdens de bouw of in de ontwerpfase kan het lastig zijn om te bepalen wie er voor bepaalde schade verantwoordelijk is. Bij de koop van een kant en klaar huis is het vaak eenvoudiger om de ontwikkelaar of aannemer aansprakelijk te stellen.

 • 3.

  Mijn aannemer wil dat ik 50% van de aanneemsom aanbetaal, omdat hij van dat geld het materiaal voor de bouw moet aanschaffen. Moet ik dat betalen?

  open
   
   

  Nee, u hoeft dat niet betalen. Het is niet verstandig om dat wel te doen. U kunt slechts worden verplicht tot het doen van betalingen die bij benadering overeenkomen met de voortgang van de bouw of met de waarde van de door de aannemer aangeschafte goederen.

  Wel mag de aannemer van u verlangen dat u voorafgaand aan de start van de werkzaamheden 10% van de aanneemsom in depot stort bij een notaris.

 • 4.

  Mijn aannemer/architect gebruikt geen standaard algemene voorwaarden maar algemene voorwaarden die hij zelf heeft gemaakt. Mag dat?

  open
   
   

  De aannemer of architect mag zelfgemaakte algemene voorwaarden hanteren. Bij algemene voorwaarden is het wel de vraag of deze voorwaarden altijd geldig zijn.

  Als de voorwaarden volgens de wet ‘onredelijk bezwarend' zijn, dan kunt u bezwaar maken tegen deze voorwaarden. Bij zelfgemaakte voorwaarden is het verstandig om deze door een advocaat te laten toetsen.

 • 5.

  Mijn huis is net opgeleverd, er zijn geen gebreken geconstateerd. De aannemer wil dat ik de 5% van de aanneemsom die nog bij de notaris in depot staat, alsnog uitbetaal. Ben ik hiertoe verplicht?

  open
   
   

  Nee, u mag de laatste 5% tot drie maanden na de oplevering, zonder opgaaf van redenen bij de notaris laten staan. Er kunnen immers nog gebreken naar boven komen die bij de oplevering niet te zien waren.

 • 6.

  Ik wil mijn architect niet betalen want ik vind het ontwerp dat hij heeft gemaakt niet mooi, mag dat?

  open
   
   

  Nee, over smaak valt niet te twisten. Bij de beoordeling van de vraag of de architect zijn werk correct heeft uitgevoerd worden esthetische kwesties buiten beschouwing gelaten.

 • 7.

  Om de bouwkosten te drukken heb ik zelf een deel van de bouw uitgevoerd en heb ook zelf het materiaal daarvoor aangeschaft. De architect berekend zijn honorarium echter in de vorm van een percentage over de volledige bouwkosten. Mag dat?

  open
   
   

  Ja dat mag. De architect krijgt een percentage van de bouwkosten. Daarbij maakt het niet uit of u die kosten werkelijk heeft betaald aan derden.

Op zoek naar een advocaat die bij uw situatie past?

VRAAG GRATIS ADVIES Advies aanvragen

Hier zijn wij trots op:

 • Judex krijgt 4 van de 5 sterren op service gebied!
 • Er zijn meer dan 948 vragen gesteld dit jaar
Advies aanvragen

Hoe werkt gratis vragen naar advies?

 1. 1 U stuurt uw vraag op naar Judex.nl
 2. 2 Wij matchen uw vraag met een van onze experts
 3. 3 Een expert beantwoord binnen 24 uur uw vraag