fbpx
Ga naar content

Bouwen, wonen & huren: Veelgestelde vragen

Tegenover uw (onder)verhuurder hebt u in beginsel dezelfde bescherming als de gewone huurder. Maar als uw (onder)verhuurder - die ook huurder is - zelf als huurder de huur opzegt aan de eigenaar ontstaat een andere situatie.

Bent u in die situatie onderhuurder van ónzelfstandige woonruimte dan hebt u jegens de eigenaar (hoofd)verhuurder geen enkele rechtsbescherming. U moet dan vertrekken. Maar bent u onderhuurder van zélfstandige woonruimte dan zet u uw onderhuurcontract voort, maar nu met de hoofdverhuurder als verhuurder.

Deze heeft wel de mogelijkheid om via de rechter beëindiging van het onderhuurcontract te vragen. De gronden waarop dat kan zijn overigens beperkt.

Een medehuurder is iemand die samen met de huurder in de woonruimte woont, zelf geen huurder is, maar dat automatisch wordt zodra de huurder vertrekt. Een medehuurder is tijdens zijn medehuurderschap (mede)aansprakelijk voor de correcte nakoming van de huurovereenkomst door de huurder.

De echtgenoot of geregistreerde partner van de huurder is automatisch medehuurder op grond van de wet. Anderen kunnen aan de verhuurder vragen om hen de status van medehuurder te verlenen. Weigert de verhuurder dat, dan kan de aspirant-medehuurder aan de rechter vragen om het medehuurderschap te verlenen.

Nee, tussentijds opzeggen van de huur niet mogelijk. Het contract duurt tenminste vijf jaar. Maar als u wanprestatie hebt gepleegd (bijvoorbeeld grote huurachterstand hebt) dan kan de verhuurder het contract wel voortijdig door de rechter laten beëindigen.

Nee. Uw huurder heeft geen gelijk. Voor contracten van twee jaar of korter geldt de specifieke huurbescherming niet. U hoeft als verhuurder niet naar de rechter om de huurovereenkomst te laten eindigen. De huurder trekt hier aan het kortste eind.

Nee. Dat is geen reden voor huuropzegging. Voor huurverhoging geldt een aparte procedure. Eerst moet er advies worden gevraagd aan een deskundige (bedrijfshuuradviescommissie), en als u en uw huurder het ook over dat advies niet eens zijn, stelt de rechter de huurprijs vast.

Als u akkoord gaat met de beëindiging moet u inderdaad vertrekken. Maar gaat u niet akkoord, dan is het de rechter die bepaalt of aan de huur een einde komt of niet. Als huurder hoeft u geen actie te ondernemen. Het is de verhuurder die naar de rechter moet stappen.

Niet direct. Na het verstrijken van de opzegtermijn is het contract geëindigd, maar mag u vervolgens nog 2 maanden blijven zitten (dat is de zgn. ontruimingsbescherming).

Binnen die 2 maanden kunt u als huurder de rechter vragen om de termijn van ontruimingsbescherming met een jaar te verlengen. Doet u als huurder niets dan eindigt het contract in elk geval na die 2 maanden.

Maak kennis met onze scheidingsexperts

De drie beloftes van Judex

  • ONTZORGING

    Van oriëntatie tot afwikkeling: Judex biedt een totaaloplossing die ontzorgt.

  • PERSOONLIJK

    Service van Judex is altijd persoonlijk en afgestemd op uw specifieke behoeften.

  • KWALITEIT

    Judex werkt alleen samen met de beste gecertificeerde deskundigen.

Uw scheiding is in deskundige handen

Lees meer over onze kwaliteitskeurmerken

Op zoek naar een mediator?

We hebben een handige vergelijker ontwikkeld die gebruikt kan worden om een geschikte mediator te vinden voor o.a. hulp bij scheiding.

Vind hier uw mediator
Terug naar boven