tips & trucs

Tips & Trucs

 • 1.

  Maak een lijst van al uw goederen

  open
   
   

  Als u gaat scheiden doet u er verstandig aan om een opsomming te maken van alle goederen die moeten worden verdeeld. Als u een lijst maakt van goederen en hierbij alvast onderliggende stukken verzamelt, zoals hypotheekakte of koopakte bespaart dit de advocaat een hoop werk. Daarnaast biedt het u de mogelijkheid om overzicht te krijgen in de zaken die nog geregeld moeten worden.

 • 2.

  Beroep op verrekening gezamenlijk vermogen mogelijk tot 5 jaar naar echtscheiding

  open
   
   

  U bent niet verplicht om na de echtscheidingsuitspraak van de rechter direct uw vermogen en spullen met uw ex te verdelen. Maar houdt er rekening mee dat u bij huwelijkse voorwaarden binnen 5 jaar een beroep op verrekening van het gezamenlijk vermogen moet doen.

 • 3.

  U moet uw partner volledig inzicht geven in het vermogen van beiden

  open
   
   

  Partners die in echtscheiding liggen moeten elkaar over en weer volledig inzicht geven in de schulden en het vermogen van beiden. Desnoods kunt u via een (spoed)procedure bij de rechter inzake vragen.

 • 4.

  Zware sanctie op onvolledig inzicht

  open
   
   

  Mocht één van partijen de andere partij een onvolledig inzicht hebben gegeven dan staat hierop een zware sanctie. Een verzwegen vermogensbestanddeel, bijvoorbeeld een bankrekening met een saldo van een miljoen, valt geheel toe aan de andere partij.

 • 5.

  Vraag pensioenofferte aan voor verrekening

  open
   
   

  Als er grote pensioenvermogens moeten worden verrekend is het raadzaam om eerst een offerte aan te vragen bij de pensioenverzekeraars. Aan het verrekenen van pensioenen zijn namelijk kosten verbonden.

 • 6.

  Probeer eerst echtscheidingsmediation

  open
   
   

  Het is bijna altijd verstandig om bij een verbreking van een relatie te proberen om via een advocaat-bemiddelaar tot goede afspraken te komen. Met name als u kinderen heeft, zult u ook in de toekomst op een normale wijze met uw ex-partner overleg moeten kunnen voeren.