Betaal niet zomaar allerlei incassokosten

Terug naar overzicht

Betaal niet zomaar allerlei incassokosten

4.5/5

1 Beoordelingen

16-03-2009 | Job Leijten

Betaal niet zomaar allerlei incassokosten

Wie kent de situatie niet? U bent vergeten een bepaalde factuur te betalen en wegens omstandigheden heeft u ook niet tijdig gereageerd op een aanmaning. U treft vervolgens bij de post een pittig geformuleerde sommatiebrief aan van een incassobureau of deurwaarder.

Niet alleen wordt u gesommeerd om de openstaande factuur te betalen, maar bovendien moet u nu ook allerlei bijkomende kosten betalen. Het gaat dan om kosten als: (wettelijke) rente, buitengerechtelijke kosten, administratiekosten, bureaukosten, dossierkosten, regelingskosten etc. Om verdere problemen te voorkomen besluit u het aangegeven totaalsaldo uit de incassobrief maar te betalen. Terecht? Vaak niet.

Wettelijke of contractuele rente (vaak op basis van gehanteerde algemene voorwaarden) bent u in principe wel verschuldigd. Dit geldt ook voor de zogenaamde buitengerechtelijke kosten. Deze kosten worden vaak aan de hand van een richtlijn in rekening gebracht en bedragen bij een vordering tot 250 euro bijvoorbeeld 44,03 euro (inclusief BTW).

Maar sommige incassobureaus of deurwaarders schromen niet om u daarnaast nog andere kosten in rekening te brengen onder benamingen als: administratiekosten, bureaukosten, dossierkosten etc. Deze kosten worden in feite geacht onderdeel uit te maken van de eerdergenoemde buitengerechtelijke kosten. U hoeft deze kosten dus niet te betalen.

Betaal daarom niet zomaar allerlei incassokosten. Ga na of u deze kosten redelijkerwijs ook echt verschuldigd bent. Neem bij twijfel contact op met een gerechtsdeurwaarder of advocaat.

Job Leijten is gerechtsdeurwaarder.

Beoordelingen

Log in of registreer en geef ook uw beoordeling.

 • 4.5/5

  30-11--1 | jansen

  ik ben maar een leek

  mij word na 8 jaar verschuldigde kosten van een wooncorporaties gedeclareerd waarvan ik dacht het betaald was, ik heb toendtertijd bij mijn stief moeder gewoond die is overleden en nooit wat gehoord van de desbetreffende woningstichting, ik heb bijna een jaarlang in een opvang huis gezeten wat moet ik nu

  Meld spam

Op zoek naar een advocaat die bij uw situatie past?

VRAAG GRATIS ADVIES Advies aanvragen

Hier zijn wij trots op:

 • Judex krijgt 4 van de 5 sterren op service gebied!
 • Er zijn meer dan 948 vragen gesteld dit jaar
Advies aanvragen

Hoe werkt gratis vragen naar advies?

 1. 1 U stuurt uw vraag op naar Judex.nl
 2. 2 Wij matchen uw vraag met een van onze experts
 3. 3 Een expert beantwoord binnen 24 uur uw vraag