Albert Heijn aansprakelijk voor glijdende mat

Terug naar overzicht

Albert Heijn aansprakelijk voor glijdende mat

0 Beoordelingen

02-09-2014 | redactie Judex

Albert Heijn aansprakelijk voor glijdende mat

Volgens de rechtbank in Den Bosch moet Albert Heijn de schade vergoeden van een bezoeker die na een regenachtige dag uitgleed over een mat die bij de ingang van de supermarkt lag. Het argument van Albert Heijn dat bezoekers er bij regenachtig weer rekening mee moeten houden dat de mat vanwege nattigheid weg kan schuiven werd door de rechter van tafel geveegd.

De mannelijke supermarktbezoeker kwam tijdens een zeer regenachtige dag de winkel binnengelopen en gleed vrijwel direct na binnenkomst uit doordat de inmiddels doorweekte doorloopmap "als een harmonica in elkaar schoof". Er stond geen bordje bij de ingang om het winkelend publiek te waarschuwen voor eventuele gladheid van de vloer.

Rechter: Albert Heijn had zorgvuldiger moeten handelen
De man kwam ten val en liep hierdoor letsel op aan zijn onderrug en stuitje. Hij stelt Albert Heijn aansprakelijk voor deze schade wegens onrechtmatig handelen. Volgens de man had de supermarktketen een gevaar zettende situatie in het leven geroepen dan wel laten voortbestaan.

Volgens de rechtbank levert niet elke gevaarlijke situatie een onrechtmatige daad op. Albert Heijn is alleen dan aansprakelijk als het zo waarschijnlijk is dat zich bij de ingang van de winkel een ongeval zou kunnen gaan voordoen, dat Albert Heijn dit naar maatstaven van zorgvuldigheid had moeten voorkomen. Dit is volgens de rechter het geval.

Op zich begrijpt de rechter dat van Albert Heijn niet verlangd kan worden dat zij bij regenachtig weer de vloer en de mat bij de ingang steeds droog houdt. Wel had de supermarkt ervoor kunnen zorgen dat de mat niet kon verschuiven door deze verdiept in de vloer te leggen of aan de vloer vast te maken. Op zijn minst had Albert Heijn een bordje bij de ingang kunnen plaatsen om te waarschuwen voor valgevaar.

Door dit allemaal niet te doen is Albert Heijn aansprakelijk voor de schade die de man geleden heeft en moet zij hem de geleden schade vergoeden.

Beoordelingen

Log in of registreer en geef ook uw beoordeling.

Op zoek naar een advocaat die bij uw situatie past?

VRAAG GRATIS ADVIES Advies aanvragen

Hier zijn wij trots op:

  • Judex krijgt 4 van de 5 sterren op service gebied!
  • Er zijn meer dan 948 vragen gesteld dit jaar
Advies aanvragen

Hoe werkt gratis vragen naar advies?

  1. 1 U stuurt uw vraag op naar Judex.nl
  2. 2 Wij matchen uw vraag met een van onze experts
  3. 3 Een expert beantwoord binnen 24 uur uw vraag