Overheid moet burger informatie geven

Terug naar overzicht

Overheid moet burger informatie geven

0 Beoordelingen

29-03-2009 | Robert-Jan Schenkman

Overheid moet burger informatie geven

Van de overheid mag u verwachten dat u over algemene zaken geïnformeerd wordt. Maar veel mensen weten niet dat u ook hele specifieke informatie bij de overheid mag opvragen. In het algemeen is de overheid dan verplicht om u de gevraagde informatie te verschaffen.

Natuurlijk worden wij allemaal op een algemene wijze door de overheid geïnformeerd over (nieuwe) wetten en regels. Denk aan tal van brochures, commercials op radio en tv en officiële aankondigingen in de Staatscourant.

Wet openbaarheid van bestuur

Maar u heeft als burger ook het recht om bij de overheid of een overheidsinstantie bepaalde informatie op te vragen over zogenaamde bestuurlijke aangelegenheden.

Stel dat u van uw buurman gehoord heeft dat de gemeente van plan is om vlakbij uw woning een nieuwbouwproject te ontwikkelen. Of u wilt weten of de gemeente eventuele gezondheidsrisico's van de zendmast dichtbij uw woning onderzocht heeft. Met een beroep op de Wet openbaarheid van bestuur (Wob) is de overheid in principe verplicht om u deze informatie te verstrekken.

Alleen in uitzonderlijke situaties (denk aan geheime informatie of informatie waarmee de privacy van anderen gemoeid is) mag de overheid uw verzoek om informatie weigeren.

Iedereen heeft recht op overheidsinformatie

Vaak zijn het journalisten, wetenschappers of advocaten die met een beroep op de Wet openbaarheid van bestuur informatie opvragen bij een ministerie, provincie of gemeente. Maar iedereen, ongeacht beroep of motief, mag een dergelijk informatieverzoek indienen.

Als u over een bepaalde overheidskwestie dus meer informatie wilt krijgen, maakt u een goede kans als u in uw schriftelijke verzoek melding maakt van de Wet openbaarheid van bestuur.

Robert-Jan Schenkman is verbonden aan Westhoff Advocaten en als advocaat gespecialiseerd in bestuursrecht. Uw reactie is welkom op rjschenkman@westhoff.nl

Beoordelingen

Log in of registreer en geef ook uw beoordeling.

Op zoek naar een advocaat die bij uw situatie past?

VRAAG GRATIS ADVIES Advies aanvragen

Hier zijn wij trots op:

  • Judex krijgt 4 van de 5 sterren op service gebied!
  • Er zijn meer dan 948 vragen gesteld dit jaar
Advies aanvragen

Hoe werkt gratis vragen naar advies?

  1. 1 U stuurt uw vraag op naar Judex.nl
  2. 2 Wij matchen uw vraag met een van onze experts
  3. 3 Een expert beantwoord binnen 24 uur uw vraag