Kan de overheid de Wet Bibob misbruiken?

Terug naar overzicht

Kan de overheid de Wet Bibob misbruiken?

Zo op het eerste gezicht lijkt de Wet Bibob een nobel doel na te streven. Malafide ondernemers die hun vergunning gebruiken voor criminele activiteiten worden door toepassing van de Wet Bibob buitenspel gezet. Dit komt de bonafide ondernemers ten goede en bevordert een eerlijke concurrentie positie.

Aan de andere kant zitten er ook een aantal negatieve kanten aan de Web Bibob waar u het slachtoffer van kunt worden:

  • De overheidsinstantie (vaak de gemeente) zou de Wet Bibob kunnen gebruiken om bepaalde ondernemingen of ondernemers een vergunning te weigeren zonder dat er echt duidelijke aanwijzingen zijn dat de vergunning gebruikt wordt voor criminele activiteiten. Met andere woorden, komt een gemeente niet in de verleiding om de Web Bibob te misbruiken?
  • Het Bibob advies is geheim, u kunt zich hier moeilijk tegen verweren. U wordt als het ware gedwongen uw onschuld te bewijzen. Dit staat haaks op het beginsel uit het strafrecht dat iemand onschuldig is totdat het tegendeel bewezen is.
  • Een weigering of intrekking van een vergunning op grond van de Wet Bibob kan voor u zeer grote gevolgen hebben. U kunt uw bedrijfsactiviteiten mogelijk niet meer uitoefenen.
  • Door inschakeling van Bureau Bibob wordt de behandelingsduur van uw vergunning ook vertraagd, dit kan wettelijk tot 8 weken.

Omdat de inschakeling van Bureau Bibob en het intrekken of weigeren van een vergunning grote gevolgen voor u kan hebben, is het raadzaam om in die situatie zo snel mogelijk contact op te nemen met een in bestuursrecht gespecialiseerde advocaat.

Op zoek naar een advocaat die bij uw situatie past?

VRAAG GRATIS ADVIES Advies aanvragen

Hier zijn wij trots op:

  • Judex krijgt 4 van de 5 sterren op service gebied!
  • Er zijn meer dan 948 vragen gesteld dit jaar
Advies aanvragen

Hoe werkt gratis vragen naar advies?

  1. 1 U stuurt uw vraag op naar Judex.nl
  2. 2 Wij matchen uw vraag met een van onze experts
  3. 3 Een expert beantwoord binnen 24 uur uw vraag