veelgestelde vragen

Veelgestelde vragen

 • 1.

  Wat houdt de zogenaamde 10-jaars regel in?

  open
   
   

  Deze regelt houdt in dat de belastingdienst nog steeds erfbelasting (successierecht) heft over uw nalatenschap zolang u nog geen 10 jaar buiten Nederland woont. U wordt dus als het ware geacht nog steeds in Nederland te wonen.

 • 2.

  Hoe hoog is mijn vrijstelling voor de erfbelasting als mijn partner komt te overlijden?

  open
   
   

  Voor gehuwden/geregistreerd partners en samenwoners met een notarieel samenlevingscontract bedraagt deze vrijstelling in 2012 603.000 euro onder de voorwaarde dat men tenminste zes maanden op hetzelfde adres staat ingeschreven en het samenlevingscontract ten minste zes maanden is verleden.

 • 3.

  Hoe hoog zijn de tarieven voor de erfbelasting?

  open
   
   

  Deze tarieven lopen uiteen naar gelang de omvang van de erfenis en uw ‘afstand' tot de overledene. De tarieven variëren 10 tot 20% voor partners en kinderen. Voor anderen kunnen de tarieven oplopen tot 40%. Erkende goede doelen zijn volledig vrijgesteld van de betaling van erfbelasting.

 • 4.

  Hoe moet ik aangifte van successierechten doen?

  open
   
   

  De belastingdienst krijgt automatisch bericht van elk overlijden. Meestal krijgt u binnen vier maanden na het overlijden een aangiftebiljet successierecht toegestuurd of u ontvangt een brief waarin de belastingdienst uitlegt dat er geen aanleiding was om u een aangiftebiljet uit te reiken.

  Let op: u blijft zelf verantwoordelijk voor het doen van aangifte zelfs als u geen brief of aangiftebiljet ontvangt.

 • 5.

  Mijn vader is overleden en had geen testament. Omdat de zogenaamde wettelijke verdeling van toepassing is, heb ik slechts een vorderingsrecht op mijn moeder. Moet ik nu toch erfbelasting betalen?

  open
   
   

  Ja, alleen moeten deze belasting op grond van de wet worden voorgeschoten door moeder.

 • 6.

  Wat kan ik doen om te voorkomen dat de overlijdensrisicoverzekering die ik op het leven van mijn partner heb afgesloten later mogelijk in de successierechten betrokken wordt?

  open
   
   

  Zorg ervoor dat uit de polis van de overlijdensverzekering duidelijk blijkt dat de premie gesplitst is. Dit betekent dat u de premie betaalt voor het geval uw partner komt te overlijden en dat uw partner de premie betaald voor het geval uzelf komt te overlijden.

Op zoek naar een advocaat die bij uw situatie past?

VRAAG GRATIS ADVIES Advies aanvragen

Hier zijn wij trots op:

 • Judex krijgt 4 van de 5 sterren op service gebied!
 • Er zijn meer dan 948 vragen gesteld dit jaar
Advies aanvragen

Hoe werkt gratis vragen naar advies?

 1. 1 U stuurt uw vraag op naar Judex.nl
 2. 2 Wij matchen uw vraag met een van onze experts
 3. 3 Een expert beantwoord binnen 24 uur uw vraag