fbpx
Ga naar content

Belastingheffing & overlijden: Veelgestelde vragen

Deze regelt houdt in dat de belastingdienst nog steeds erfbelasting (successierecht) heft over uw nalatenschap zolang u nog geen 10 jaar buiten Nederland woont. U wordt dus als het ware geacht nog steeds in Nederland te wonen.

Voor gehuwden/geregistreerd partners en samenwoners met een notarieel samenlevingscontract bedraagt deze vrijstelling in 2012 603.000 euro onder de voorwaarde dat men tenminste zes maanden op hetzelfde adres staat ingeschreven en het samenlevingscontract ten minste zes maanden is verleden.

Deze tarieven lopen uiteen naar gelang de omvang van de erfenis en uw ‘afstand' tot de overledene. De tarieven variëren 10 tot 20% voor partners en kinderen. Voor anderen kunnen de tarieven oplopen tot 40%. Erkende goede doelen zijn volledig vrijgesteld van de betaling van erfbelasting.

De belastingdienst krijgt automatisch bericht van elk overlijden. Meestal krijgt u binnen vier maanden na het overlijden een aangiftebiljet successierecht toegestuurd of u ontvangt een brief waarin de belastingdienst uitlegt dat er geen aanleiding was om u een aangiftebiljet uit te reiken.

Let op: u blijft zelf verantwoordelijk voor het doen van aangifte zelfs als u geen brief of aangiftebiljet ontvangt.

Zorg ervoor dat uit de polis van de overlijdensverzekering duidelijk blijkt dat de premie gesplitst is. Dit betekent dat u de premie betaalt voor het geval uw partner komt te overlijden en dat uw partner de premie betaald voor het geval uzelf komt te overlijden.

Maak kennis met onze scheidingsexperts

De drie beloftes van Judex

  • ONTZORGING

    Van oriëntatie tot afwikkeling: Judex biedt een totaaloplossing die ontzorgt.

  • PERSOONLIJK

    Service van Judex is altijd persoonlijk en afgestemd op uw specifieke behoeften.

  • KWALITEIT

    Judex werkt alleen samen met de beste gecertificeerde deskundigen.

Uw scheiding is in deskundige handen

Lees meer over onze kwaliteitskeurmerken
Terug naar boven