fbpx
Ga naar content

Wat gebeurt er bij gelijktijdig overlijden?

In het geval bijvoorbeeld twee personen als gevolg van een ongeval overlijden kan niet altijd worden vastgesteld wie van de twee als eerste is overleden. In dat geval gaat de wet ervan uit dat zij gelijktijdig zijn overleden. De een kan dus niets meer van de ander erven.

Een voorbeeld.

Vader en zoon overlijden tegelijk bij een vliegramp. De nalatenschap van vader vererft zonder dat rekening wordt gehouden met de zoon en de nalatenschap van de zoon vererft zonder rekening te houden met de vader. Als de vader nog een dochter en een echtgenote achterlaat dan erven zij voor een gelijk gedeelte. De nalatenschap van de zoon vererft naar zijn moeder en zus, ieder voor de helft.

Wat heeft de wet geregeld voor het geval er geen erfgenaam is?

Het kan natuurlijk voorkomen dat de overledene helemaal geen erfgenamen achterlaat of dat niemand zich als erfgenaam meldt. In dat geval wordt het positieve saldo van de nalatenschap afgegeven aan de Nederlandse staat. Als zich binnen twintig jaar na het overlijden nog steeds niemand als erfgenaam gemeld heeft, dan vervalt de nalatenschap definitief aan de staat.

Voor alle duidelijkheid: de staat is geen officiële erfgenaam en is dus niet verantwoordelijk voor eventuele schulden die uit de nalatenschap voortkomen.

Ook interessant voor u:

Terug naar boven