Bij welke geschillen kan mediation worden toegepast?

Terug naar overzicht

Bij welke geschillen kan mediation worden toegepast?

Mediation kan bij de meest uiteenlopende juridische geschillen worden ingezet als middel om tot een voor beide partijen aanvaardbare oplossing te komen. U kunt dan denken aan arbeidsgeschillen, maar ook aan familiezaken (echtscheiding), burenruzies of zakelijke geschillen binnen een bedrijf of organisatie.

Houding van partijen bepalend voor vraag of mediation zinvol is

De beperking van mediation zit hem dus niet zozeer in de aard van het juridische geschil, maar in de houding van beide partijen. Mediation kan alleen op vrijwillige basis plaatsvinden, dus beide partijen moeten ook echt de bereidheid hebben om te proberen via mediation tot een oplossing te komen.

Als een van beide partijen echt niet mee wil werken aan mediation biedt deze vorm van conflictoplossing dus geen soelaas. Ook zijn er juridische kwesties denkbaar waarbij de emoties zo hoog zijn opgelopen dat beide partijen niet meer met elkaar aan tafel willen of kunnen gaan. Ook in die situatie zal mediation geen oplossing kunnen bieden en is het misschien noodzakelijk om de rechter een beslissing te laten nemen.

Ook juridische kwesties die door een van beide partijen als principieel worden gezien en waarbij een rechterlijke uitspraak min of meer noodzakelijk is, lenen zich niet direct voor mediation. In dit artikel kunt u meer lezen over de voor- en nadelen van mediation.

Op zoek naar een advocaat die bij uw situatie past?

VRAAG GRATIS ADVIES Advies aanvragen

Hier zijn wij trots op:

  • Judex krijgt 4 van de 5 sterren op service gebied!
  • Er zijn meer dan 948 vragen gesteld dit jaar
Advies aanvragen

Hoe werkt gratis vragen naar advies?

  1. 1 U stuurt uw vraag op naar Judex.nl
  2. 2 Wij matchen uw vraag met een van onze experts
  3. 3 Een expert beantwoord binnen 24 uur uw vraag