Strafrechtadvocaat bij eerste politieverhoor?

Terug naar overzicht

Strafrechtadvocaat bij eerste politieverhoor?

0 Beoordelingen

06-03-2009 | Marjolein Dikkerboom

Strafrechtadvocaat bij eerste politieverhoor?

Volgens de huidige wettelijke strafregels heeft u als verdachte niet direct bij het eerste politieverhoor recht op een advocaat. Pas als de politie u na een periode van verhoor (van maximaal 15 uur) besluit inverzekering te stellen, heeft u volgens de Nederlandse strafrechtregels recht op een advocaat.

Enkele maanden geleden oordeelde het Europese Hof voor de Rechten van de Mens (EHRM) dat een verdachte ook in de beginfase recht heeft op ‘assistence' van een (strafrecht)advocaat. Het is nu de vraag of deze Europese uitspraak zo mag worden uitgelegd dat elke verdachte er recht op om een advocaat aanwezig te hebben bij het eerste politieverhoor.

Hoewel de strafrechtgeleerder het over het antwoord op deze vraag nog niet allemaal eens zijn, lijkt het erop dat een fysieke aanwezigheid van een advocaat niet noodzakelijk is. Wel zal de politie er mogelijk voor moeten gaan zorgen dat elke verdachte van een misdrijf van tevoren wel de gelegenheid moet hebben gehad om met een advocaat te overleggen.

Het wachten is nu eigenlijk op de minister van justitie om meer duidelijkheid te geven op de vraag hoe Nederland omgaat met de uitspraak van het Europese hof. Minister Hirsch Ballin heeft de Tweede Kamer laten weten dat hij voor Pasen laat weten welke gevolgen de uitspraak heeft voor de Nederlandse strafrechtpraktijk.

Marjolein Dikkerboom is strafrechtadvocaat en verbonden aan Ten Berge Leerkotte Advocaten. Uw reactie is welkom op dikkerboom@tbladvocaten.nl.

Beoordelingen

Log in of registreer en geef ook uw beoordeling.

Op zoek naar een advocaat die bij uw situatie past?

VRAAG GRATIS ADVIES Advies aanvragen

Hier zijn wij trots op:

  • Judex krijgt 4 van de 5 sterren op service gebied!
  • Er zijn meer dan 948 vragen gesteld dit jaar
Advies aanvragen

Hoe werkt gratis vragen naar advies?

  1. 1 U stuurt uw vraag op naar Judex.nl
  2. 2 Wij matchen uw vraag met een van onze experts
  3. 3 Een expert beantwoord binnen 24 uur uw vraag