fbpx
Ga naar content

Bijstandswet: Tips & Tricks

Stort nooit contante bedragen op uw bankrekening. Dat mag alleen als de herkomst van het contante geld bewezen kan worden. Als u niet kunt aantonen waar dit geld vandaan komt wordt uw bijstandsuitkering beëindigd omdat u mogelijk een bron van inkomsten heeft die u niet bekend wilt maken.

Als u geld leent van of aan anderen, maak dan altijd een schriftelijke overeenkomst, door u beiden ondertekent en voorzien van een datum. Daarnaast moet u concrete afspraken maken over aflossing van de schuld. Doet u dat niet en lost u de schuld ook niet af, dan wordt de schuld door de gemeente in ieder…

Lees verder

Als u een woning of een kamer huurt, moet u op het adres ingeschreven staan en een huurovereenkomst kunnen overleggen. Ook moet u een bewijs van betaling van de huur overleggen. Betaal de huur altijd via de bank, ook al woont u in hetzelfde huis als uw verhuurder. Als het alleen contant kan, moet u…

Lees verder

Als u teveel vermogen hebt om voor een bijstandsuitkering in aanmerking te komen, dan moet u in een bepaalde termijn interen op uw vermogen. Vraag bij uw gemeente goed na welke regels hiervoor gelden. Als u te snel of te langzaam op uw vermogen inteert, kan dit vervelende gevolgen voor uw bijstandsuitkering hebben.

Als u een erfenis krijgt dan moet u dat direct doorgeven aan de gemeente ook al krijgt u het bedrag nog niet op uw rekening gestort. Als het duidelijk is dat u vanwege de hoogte van de erfenis geen recht meer zult hebben op bijstand, bespreek dan met de andere erfgenamen of de notaris u…

Lees verder

Als u verwezen wordt naar Work-first of een ander re-integratie traject, terwijl er volgens u veel zinvollere alternatieven zijn, moet u dit de gemeente meedelen. U hebt recht op re-integratie, de gemeente moet goed kunnen motiveren waarom zij u geschikt acht voor een bepaald traject en waarom zij hieraan de voorkeur geeft. Bent u het…

Lees verder

Als u teveel ontvangen bijstand moet terugbetalen kan het zijn dat de gemeente hier verschillende beslissingen over afgeeft. Het is belangrijk om tegen elke beslissing bezwaar te maken. Win ook altijd juridisch advies. Het herzien of intrekken en terugvorderen van een bijstandsuitkering is ingewikkeld en er worden veel fouten mee gemaakt.

Ook als u niet zeker weet of u in aanmerking komt voor een bijstandsuitkering kan het verstandig zijn een aanvraag in te dienen. Een bijstandsuitkering wordt namelijk alleen bij hoge uitzondering met terugwerkende kracht toegekend. Als u van het UWV of gemeente te horen krijgt dat u geen bijstandsuitkering krijgt, vraag hier dan een bevestiging…

Lees verder

Als u niet zeker weet of bepaalde informatie wel of niet belangrijk is voor uw recht op bijstand, meld deze informatie dan toch schriftelijk bij de gemeente. Vraag ook om een schriftelijke bevestiging dat de informatie die u gegeven heeft, geen gevolgen heeft voor uw uitkering. Mocht later blijken dat dat wel het geval was,…

Lees verder

Maak kennis met onze scheidingsexperts

De drie beloftes van Judex

  • ONTZORGING

    Van oriëntatie tot afwikkeling: Judex biedt een totaaloplossing die ontzorgt.

  • PERSOONLIJK

    Service van Judex is altijd persoonlijk en afgestemd op uw specifieke behoeften.

  • KWALITEIT

    Judex werkt alleen samen met de beste gecertificeerde deskundigen.

Uw scheiding is in deskundige handen

Lees meer over onze kwaliteitskeurmerken
Terug naar boven