Wat houdt een verbod op nevenwerkzaamheden in?

Terug naar overzicht

Wat houdt een verbod op nevenwerkzaamheden in?

Een verbod op nevenwerkzaamheden heeft betrekking op de periode tijdens de duur van de arbeidsovereenkomst. Dit is het grootste verschil met een concurrentiebeding. Dit laatste beding heeft namelijk betrekking op de periode na afloop van uw arbeidsovereenkomst.

Als u in uw arbeidsovereenkomst een verbod op nevenwerkzaamheden heeft staan, houdt dit in de meeste gevallen in dat u naast uw huidige werkzaamheden geen andere betaalde werkzaamheden of activiteiten mag verrichten. Soms gaat een verbod op nevenwerkzaamheden zo ver dat het u zelfs niet wordt toegestaan om onbetaalde werkzaamheden te verrichten.

Het motief van een werkgever om in de arbeidsovereenkomst een verbod op nevenwerkzaamheden op te nemen is vaak gelegen in:

  • de wens van de werkgever om eventuele concurrerende werkzaamheden tijdens de duur van de arbeidsovereenkomst uit te sluiten
  • te voorkomen dat u naast uw huidige baan werkzaamheden verricht die het imago van uw werkgever kunnen schaden
  • de angst dat u door extra veel te werken minder geconcentreerd of productief bent

Een beding dat een verbod op nevenwerkzaamheden inhoudt, is op zichzelf toegestaan. Als u van plan bent om naast uw huidige werkzaamheden andere (betaalde) werkzaamheden te gaan verrichten, dan is het raadzaam om hierover op voorhand met uw werkgever overleg te voeren.

Als uw werkgever niet wil instemmen met het feit dat u ook andere werkzaamheden wilt gaan verrichten, dan zal het van het soort en de omvang van de nevenwerkzaamheden afhangen of u zich bij het standpunt van uw werkgever moet neerleggen. Een rechter zal namelijk altijd toetsen of uw werkgever zich wel redelijk opstelt door u te verbieden de bewuste werkzaamheden te verrichten.

Als u zonder overleg nevenwerkzaamheden gaat verrichten, dan loopt u het risico om bij ontdekking (op staande voet) ontslagen te worden. Zelfs zonder dat u gebonden bent aan een verbod op nevenwerkzaamheden is voorzichtigheid geboden. Vrijwel elke rechter zal het bijvoorbeeld onacceptabel vinden dat u zonder toestemming van uw werkgever een eigen onderneming exploiteert die concurreert met uw werkgever.

Op zoek naar een advocaat die bij uw situatie past?

VRAAG GRATIS ADVIES Advies aanvragen

Hier zijn wij trots op:

  • Judex krijgt 4 van de 5 sterren op service gebied!
  • Er zijn meer dan 948 vragen gesteld dit jaar
Advies aanvragen

Hoe werkt gratis vragen naar advies?

  1. 1 U stuurt uw vraag op naar Judex.nl
  2. 2 Wij matchen uw vraag met een van onze experts
  3. 3 Een expert beantwoord binnen 24 uur uw vraag