fbpx
Ga naar content

Wat kan ik doen als ik op staande voet ontslagen ben?

Als u het met het ontslag op staande voet niet eens bent, heeft u grofweg twee mogelijkheden om hier bezwaar tegen te maken. Het is verstandig om pas een keuze uit beide mogelijkheden te maken nadat u juridisch advies heeft ingewonnen.

De twee mogelijkheden zijn de volgende:

  1. Een beroep doen op de vernietigbaarheid van het ontslag op staande voet.
  2. Berusten in het ontslag en om een transitievergoeding en een billijke vergoeding vragen.

In het algemeen wordt gekozen voor optie 1, een beroep op de vernietigbaarheid van het ontslag op staande voet. Een dergelijk beroep moet binnen 2 maanden na het gegeven ontslag bij de rechtbank binnen zijn.

Door het ontslag op staande voet te vernietigen stelt u zich op het standpunt dat de arbeidsovereenkomst tussen u en de werkgever nog steeds bestaat en dat u recht heeft op doorbetaling van uw loon. Als de werkgever dan niet vrijwillig tot doorbetaling van uw loon overgaat, kunt u via een spoedprocedure de rechter vragen uw werkgever hiertoe te veroordelen.

Als de rechter u in het gelijk stelt en uw werkgever veroordeelt om uw loon door te betalen, is de kans groot dat de arbeidsverhouding tussen u en uw werkgever totaal verstoord geraakt is. In de praktijk zal een werkgever dan ook vaak proberen om alsnog een einde te maken aan het dienstverband, zelfs als het ontslag op staande voet onterecht gegeven is. De kans is groot dat u in dat geval wel recht heeft op een behoorlijke ontslagvergoeding.

Bij optie 2 legt u zich in feite neer bij het ontslag, maar stelt u zich op het standpunt dat u recht heeft op de transitievergoeding en een billijke vergoeding. In dit geval heeft u dan natuurlijk geen recht meer op doorbetaling van uw loon. Als de werkgever niet vrijwillig bereid is om u een schadevergoeding te betalen, zult u hiervoor een gerechtelijke procedure moeten voeren.

Of u moet kiezen voor optie 1 of 2 hangt af van uw specifieke omstandigheden waaronder de lengte van uw dienstverband, uw mogelijkheden op de arbeidsmarkt en de (on)mogelijkheid om de verhouding tussen u en uw werkgever te normaliseren. Om te bepalen op welke wijze u het beste bezwaar kunt maken tegen het verleende ontslag op staande voet, is het raadzaam om een expert raad te plegen. Hij of zij kan u dan ook een inschatting geven van uw kansen en risico’s voor het geval het tot een gerechtelijke ontslagprocedure zou komen. Doorgaans zal hij of zij eerst voor u onderzoeken of een onderlinge regeling tot de mogelijkheden behoort.

 

Hulp bij Ontslag op staande voet kan heel snel via Judex Hulp. De expert van Judex Hulp zal samen met u tot een zo snel mogelijke goede afhandeling van de ontslagzaak komen. Bekijk via deze link de pakketten rondom Ontslag op staande voet.

 

Heeft u hulp nodig bij uw ontslag situatie?

Onze ervaren experts helpen u graag verder

Welke dienst past het beste bij uw situatie?

  • Ontslag bij wederzijds goedvinden

    U voert zelf de onderhandeling met de werkgever of u laat uw expert onderhandelen.

    Meer weten
  • Ontslag op staande voet

    Uw persoonlijke expert voert namens u de onderhandeling.

    Meer weten
  • Hulp bij ontslag

    Wij helpen u graag bij het vinden van de juiste dienst.

    Meer weten

Aangesloten bij:

Ook interessant voor u:

Heeft u hulp nodig bij ontslag?

De experts van Judex zorgen voor de juiste ondersteuning bij ontslag. Na uw aanvraag nemen we binnen 24 uur contact met u op.

Bekijk diensten
Terug naar boven