veelgestelde vragen

Veelgestelde vragen

 • 1.

  Hoe wordt een ontslagvergoeding berekend?

  open
   
   

  Meestal wordt een ontslagvergoeding berekend aan de hand van de zogenaamde kantonrechtersformule. Daarbij wordt het aantal dienstjaren vermenigvuldigd met het bruto maandinkomen van de werknemer. Vervolgens wordt de uitkomst vermenigvuldigd met een zogenaamde correctiefactor. Deze factor beweegt zich meestal tussen 0 en 2.

 • 2.

  Heb ik altijd recht op een ontslagvergoeding?

  open
   
   

  Nee. Bij ontslag in de proeftijd of aan het einde van een contract voor bepaalde tijd bestaat er bijna nooit recht op een ontslagvergoeding. Als er sprake is van een ontslagsituatie waarbij u geen of slechts gering verwijt treft, is de kans op een ontslagvergoeding behoorlijk groot.

 • 3.

  Wie bepaalt de hoogte van een ontslagvergoeding?

  open
   
   

  Als het tot een ontslagprocedure komt, de kantonrechter. Maar vaak maken werkgever en werknemer in onderling overleg afspraken over de hoogte van een ontslagvergoeding. De kantonrechtersformule wordt meestal wel als richtsnoer gebruikt.

 • 4.

  Telt mijn variabele inkomen of bonus ook mee voor de berekening van mijn ontslagvergoeding?

  open
   
   

  Dat ligt eraan. Als er sprake is van een structurele situatie (meerdere jaren) en de hoogte van bijvoorbeeld de bonussen fluctueert niet al te zeer, dan heeft u een goede kans dat de kantonrechter deze elementen meeweegt in de zogenaamde B-factor.

 • 5.

  Heb ik na een ontslagprocedure bij het UWV WERKbedrijf ook recht op een ontslagvergoeding?

  open
   
   

  In elk geval niet automatisch. U moet hier wel iets voor doen. Via een procedure wegens kennelijk onredelijk ontslag kunt u een kantonrechter vragen alsnog te beoordelen of u in aanmerking komt voor een ontslagvergoeding.

 • 6.

  Hoe wordt de B-factor bepaald als ik eerst fulltime werkte en ik nu parttime werkt?

  open
   
   

  De B-factor gaat in principe uit van uw laatstgenoten inkomen. Alleen in uitzonderingssituaties wordt hiervan afgeweken. Stel dat u tien jaar fulltime gewerkt heeft en sinds een half jaar voor twee dagen in de week werkt.

  In een dergelijke situatie is het denkbaar dat de kantonrechter bij het bepalen van een ontslagvergoeding voor een deel rekening houdt met uw hogere fulltime salaris.

 • 7.

  Mijn werkgever is een paar keer overgenomen, tellend deze jaren ook mee bij de B-factor?

  open
   
   

  Ja, in principe wel. Als er steeds sprake is geweest van een overname (of fusie) en uw dienstverband is steeds voortgezet, tellen alle voorgaande dienstjaren mee bij het bepalen van de zogenaamde B-factor

 • 8.

  Wat is een stamrechtverzekering?

  open
   
   

  De stamrechtverzekering is in feite een bijzondere levensverzekering die gebruikt kan worden om op een fiscaal gunstige wijze uw ontslagvergoeding uit te laten keren.

  Uw werkgever stort in dit geval (een deel van) uw ontslagvergoeding als koopsom bij een verzekeringsmaatschappij van uw keuze, zonder dat de werkgever daarbij (loon)belasting op de ontslagvergoeding hoeft in te houden.

 • 9.

  Wat is een stamrecht B.V.?

  open
   
   

  De stamrecht B.V. is een speciale besloten vennootschap (B.V.) die u kunt oprichten om er vervolgens op een fiscaal gunstige wijze uw ontslagvergoeding in onder te brengen.

 • 10.

  Vanaf welk bedrag is het interessant om mijn ontslagvergoeding als stamrechtverzekering of stamrecht B.V. uit te laten keren?

  open
   
   

  Hiervoor zijn geen exacte grenzen te noemen. Grofweg zou een stamrechtverzekering aantrekkelijk kunnen zijn bij een ontslagvergoeding vanaf 10.000 euro. Voor de stamrecht B.V. is een ondergrens van 20.000 euro realistisch.

 • 11.

  Hoeveel belasting mag mijn werkgever inhouden voordat hij deze vergoeding op mijn bankrekening stort?

  open
   
   

  Uw werkgever moet in principe de normale tarieven loonbelasting inhouden op uw ontslagvergoeding als u deze vergoeding netto wilt ontvangen. Deze tarieven lopen naar gelang uw inkomen en de hoogte van de ontslagvergoeding op van 33,5% tot maximaal 52%.

Op zoek naar een advocaat die bij uw situatie past?

VRAAG GRATIS ADVIES Advies aanvragen

Hier zijn wij trots op:

 • Judex krijgt 4 van de 5 sterren op service gebied!
 • Er zijn meer dan 948 vragen gesteld dit jaar
Advies aanvragen

Hoe werkt gratis vragen naar advies?

 1. 1 U stuurt uw vraag op naar Judex.nl
 2. 2 Wij matchen uw vraag met een van onze experts
 3. 3 Een expert beantwoord binnen 24 uur uw vraag