Pensioen

Artikelen

 • Wat is nabestaandenpensioen?

  Men spreekt van nabestaandenpensioen als er in de pensioenregeling van uw werkgever (of in de pensioenregeling van de werkgever van uw partner) een regeling getroffen is voor nabestaanden.

  Lees meer
 • Wat gebeurt er met mijn pensioen als ik van werkgever verander?

  Als u van baan verandert, bouwt u geen pensioen meer op bij uw oude werkgever. De opbouw van uw pensioenaanspraken ligt dan stil. Er is sprake van een zogenaamd slaperspensioen.

  Lees meer
 • Scheiding en pensioen

  Sinds 1995 is de Wet Verevening Pensioenrechten van kracht. Daarin is bepaald dat het pensioen bij scheiding ‘verevend' wordt. Iedere partner heeft recht op de helft van het pensioen dat tijdens het huwelijk is opgebouwd.

  Lees meer
 • Wat is een goed pensioen en wat is een pensioengat?

  Op deze vraag is geen simpel antwoord te geven. Een goed pensioen betekent voor iedereen wat anders. Hierbij spelen diverse zaken een rol zoals...

  Lees meer
 • Wat kan ik doen als ik een pensioengat heb?

  Volgens de meest gebruikte definitie heeft u een pensioengat als u vanaf uw 65e geen 70% van uw laatstgenoten inkomen bereikt. Die 70% kan opgebouwd zijn uit AOW, opgebouwd pensioen bij een of meer werkgevers en eventuele door u zelf getroffen voorzieningen.

  Lees meer
 • Hoe werkt een pensioenregeling bij mijn werkgever?

  Veel werknemers bouwen via hun werkgever pensioen op. Een pensioen via uw werkgever kan een goede aanvulling bieden op het AOW-pensioen dat u via de overheid opbouwt. De pensioenregelingen bij werkgevers verschillen nogal per werkgever of branche.

  Lees meer
 • Wat is een lijfrente?

  Een lijfrente is een levensverzekering die een periodieke uitkering (in vaktaal: een lijfrente) uitkeert als u op een vooraf bepaalde datum in leven bent of als u voor een bepaalde datum komt te overlijden.

  Lees meer
 • Welke soorten lijfrenten zijn er?

  Een lijfrente is een levensverzekering die een periodieke uitkering (in vaktaal: een rente) uitkeert als u op een vooraf bepaalde datum in leven bent of als u voor een bepaalde datum komt te overlijden.

  Lees meer
 • Zijn de premies of koopsom voor een lijfrenteverzekering aftrekbaar?

  De premie of koopsom voor een lijfrenteverzekering is alleen fiscaal aftrekbaar als u een zogenaamd pensioentekort heeft. De Belastingdienst heeft een speciale formule ontwikkeld waarmee u kunt vaststellen of u een pensioentekort heeft en zo ja...

  Lees meer
 • Banksparen (lijfrentespaarrekening)

  Sinds 1 januari 2008 is het ook mogelijk om niet via een verzekeringsmaatschappij maar via een bank een lijfrente aan te schaffen. De bedragen die u overmaakt naar een dergelijke lijfrentespaarrekening zijn aftrekbaar als er in uw situatie sprake is van een pensioentekort.

  Lees meer

Op zoek naar een advocaat die bij uw situatie past?

VRAAG GRATIS ADVIES Advies aanvragen

Hier zijn wij trots op:

 • Judex krijgt 4 van de 5 sterren op service gebied!
 • Er zijn meer dan 948 vragen gesteld dit jaar
Advies aanvragen

Hoe werkt gratis vragen naar advies?

 1. 1 U stuurt uw vraag op naar Judex.nl
 2. 2 Wij matchen uw vraag met een van onze experts
 3. 3 Een expert beantwoord binnen 24 uur uw vraag