praktijkvoorbeelden

Terug naar overzicht

Kapper verzwijgt HIV-besmetting

Een werknemer treedt op 2 november voor de duur van zes maanden in dienst bij een kapsalon als kapper. Tijdens het sollicitatiegesprek had de werknemer de algemene vraag of hij klachten van medische aard had, ontkennend beantwoord.

Op 1 december laat de werknemer de werkgever weten dat hij besmet is met het HIV-virus. Daarop ontslaat de werkgever hem op staande voet.

De werknemer tekent protest aan tegen het ontslag en start een gerechtelijke procedure. De kantonrechter stelt vast dat er alleen reden voor een ontslag op staande voet zou zijn als de werknemer wist of had moeten begrijpen dat de kwaal hem ongeschikt maakte voor de functie waarnaar hij solliciteerde. Volgens de rechter vormt de besmetting met HIV geen reden tot ongeschiktheid voor de functie. De kapperswerkzaamheden leveren geen besmettingrisico op ervan uitgaande dat de algemene hygiĆ«neprotocollen worden nageleefd.

Omdat de arbeidsverhouding inmiddels onherstelbaar beschadigd is, besluit de rechter om de arbeidsovereenkomst te ontbinden. Omdat de verstoring volledig aan de werkgever te wijten is, wordt hij veroordeeld om de volledige contractsduur uit te betalen. Bovendien moet de werkgever een immateriĆ«le schadevergoeding betalen van 6.000 euro.

Op zoek naar een advocaat die bij uw situatie past?

VRAAG GRATIS ADVIES Advies aanvragen

Hier zijn wij trots op:

  • Judex krijgt 4 van de 5 sterren op service gebied!
  • Er zijn meer dan 948 vragen gesteld dit jaar
Advies aanvragen

Hoe werkt gratis vragen naar advies?

  1. 1 U stuurt uw vraag op naar Judex.nl
  2. 2 Wij matchen uw vraag met een van onze experts
  3. 3 Een expert beantwoord binnen 24 uur uw vraag