praktijkvoorbeelden

Terug naar overzicht

Werkgever aansprakelijk voor negatieve referentie

Volgens de rechtbank in Utrecht had een voormalige werkgever geen informatie aan een kandidaat-werkgever mogen verschaffen over het feit dat de werknemer in kwestie onderwerp was geweest van een fraudeonderzoek.

Uit dit fraudeonderzoek kon namelijk niet geconcludeerd worden dat de medewerker daadwerkelijk betrokken was bij frauduleuze handelingen. Door aan een nieuwe potentiƫle werkgever te melden dat er wel een fraudeonderzoek had plaatsgevonden, gaf deze voormalig werkgever in feite een overbodige negatieve referentie af.

Deze handelwijze is onrechtmatig, zo oordeelde de Utrechtse rechter. Nu de oude werkgever zelf tot de conclusie was gekomen dat de medwerker niet bij fraude betrokken was geweest, had hij de plicht om over het uitgevoerde fraudeonderzoek geen mededelingen te doen aan derden. 

Omdat de nieuwe werkgever door de verstrekte informatie besloten had om de medewerker niet aan te nemen, leed de medewerker schade. De rechter bepaalde dat de oude werkgever deze schade moest vergoeden.

Op zoek naar een advocaat die bij uw situatie past?

VRAAG GRATIS ADVIES Advies aanvragen

Hier zijn wij trots op:

  • Judex krijgt 4 van de 5 sterren op service gebied!
  • Er zijn meer dan 948 vragen gesteld dit jaar
Advies aanvragen

Hoe werkt gratis vragen naar advies?

  1. 1 U stuurt uw vraag op naar Judex.nl
  2. 2 Wij matchen uw vraag met een van onze experts
  3. 3 Een expert beantwoord binnen 24 uur uw vraag