veelgestelde vragen

Veelgestelde vragen

 • 1.

  Moet ik tijdens de sollicitatieprocedure spontaan iets melden over mijn medische status?

  open
   
   

  Nee. U bent alleen verplicht iets over uw medische achtergrond te vertellen als het gaat over een kwaal of aandoening waardoor u in feite ongeschikt bent voor de functie.

 • 2.

  Ik heb een strafrechtelijk verleden. Moet ik dit melden?

  open
   
   

  Nee, u bent niet verplicht om melding te maken van een strafrechtelijk verleden. De kandidaat-werkgever mag u hierover alleen iets vragen als dit van belang is voor de functie.

 • 3.

  Ik ben zwanger. Mag ik dit verzwijgen?

  open
   
   

  Ja. De kandidaat-werkgever mag u niet vragen of u zwanger bent. Ook de vraag of u een kinderwens heeft, mag de kandidaat-werkgever niet stellen. Doet hij dit toch, dan mag u hierover liegen.

 • 4.

  Mag de kandidaat-werkgever mijn oude werkgever bellen om informatie over mij in te winnen?

  open
   
   

  De kandidaat-werkgever mag alleen na uw toestemming bij derden, bijvoorbeeld een oud-werkgever, referenties over u inwinnen.

 • 5.

  Wat is een assessment?

  open
   
   

  Een assessment is een combinatie van een psychologische test aangevuld met een of meer testen, simulaties of rollenspellen. Vaak nemen assessments een hele dag in beslag.

 • 6.

  Wat kan ik doen als ik het met de uitkomst van een assessment niet eens ben?

  open
   
   

  Het assessmentbureau zal u eerst vragen om toestemming om de uitkomst van het assessment aan de kandidaat-werkgever te verstrekken. U heeft het recht om het assessmentbureau te verbieden de uitkomst aan de kandidaat-werkgever mede te delen.

  Uiteraard moet u er in die situatie wel rekening mee houden dat uw kans om voor de betreffende functie in aanmerking te komen minimaal is.

 • 7.

  Wat is een verklaring omtrent gedrag?

  open
   
   

  Een verklaring omtrent gedrag (VOG) wordt ook wel een bewijs van goed gedrag genoemd. Het is een verklaring waarbij door justitie wordt beoordeeld of een eventueel strafrechtelijk verleden in de weg staat aan een goede vervulling van de functie.

  Als u geen strafblad heeft, krijgt u sowieso een verklaring omtrent gedrag. Maar ook als u wel een strafrechtelijk verleden heeft, kan het best zijn dat u een verklaring omtrent gedrag kunt ontvangen. In dat geval moet uw strafrechtelijke verleden wel volledig losstaan van de functie die u wilt gaan vervullen.

 • 8.

  Ik voel me gediscrimineerd bij een sollicitatie. Wat kan ik doen?

  open
   
   

  Als u zich gediscrimineerd voelt, kunt u een klacht indienen bij het College voor de Rechten van de Mens. De uitspraak van deze instantie is juridisch niet bindend. U kunt met of zonder een uitspraak van dit college ook de rechter inschakelen.

 • 9.

  Ik ben het niet eens met de manier waarop de sollicitatieprocedure verlopen is. Heeft het zin om naar de rechter te gaan?

  open
   
   

  Dat ligt aan de situatie. Als er sprake is van ernstig onzorgvuldig handelen door de kandidaat-werkgever, dan kan een rechter een schadevergoeding vaststellen.

  Om te beoordelen of het in uw situatie zinvol is om de rechter in te schakelen, kunt u het beste contact opnemen met een arbeidsrechtspecialist en hem of haar om een oordeel vragen.

 • 10.

  De kandidaat-werkgever wil dat ik een medische keuring onderga. Ben ik hiertoe verplicht?

  open
   
   

  Dat ligt aan de functie die u wilt gaan vervullen. Als u in aanmerking wilt komen voor een functie zoals duiker, brandweerman of piloot, dan is een medische keuring vereist en toegestaan. Gaat het om een administratieve functie dan is een medische keuring niet toegestaan.

Op zoek naar een advocaat die bij uw situatie past?

VRAAG GRATIS ADVIES Advies aanvragen

Hier zijn wij trots op:

 • Judex krijgt 4 van de 5 sterren op service gebied!
 • Er zijn meer dan 948 vragen gesteld dit jaar
Advies aanvragen

Hoe werkt gratis vragen naar advies?

 1. 1 U stuurt uw vraag op naar Judex.nl
 2. 2 Wij matchen uw vraag met een van onze experts
 3. 3 Een expert beantwoord binnen 24 uur uw vraag