veelgestelde vragen

Veelgestelde vragen

 • 1.

  Hoe lang heb ik recht op loon als ik na herstel opnieuw ziek wordt?

  open
   
   

  Als er tussen twee periodes van arbeidsongeschiktheid minder dan vier weken zijn verstreken, dan worden deze periodes bij elkaar opgeteld. Is uw herstel langer dan vier weken geweest, dan begint een nieuwe periode van twee jaar waarover uw werkgever loon moet betalen.

  Arbeidstherapeutisch werk en gedeeltelijke arbeidsongeschiktheid tellen voor deze regel als volledige arbeidsongeschiktheid. Met andere woorden, de vier weken periode gaat pas lopen als u volledig arbeidsgeschikt bent.

 • 2.

  Wat is een probleemanalyse?

  open
   
   

  Een document dat binnen zes weken na uw ziekmelding door de bedrijfsarts of arbodienst van uw werkgever moet worden opgesteld. De probleemanalyse is een beschrijving van de aard van uw arbeidsongeschiktheid in combinatie met een advies over te nemen maatregelen om u weer aan het werk te krijgen.

 • 3.

  Wat is een plan van aanpak?

  open
   
   

  Binnen acht weken na uw ziekmelding moet u samen met uw werkgever en de bedrijfsarts een plan van aanpak opstellen. In dit plan van aanpak wordt bijvoorbeeld vastgelegd welke re-integratiemaatregelen er genomen worden en op welke momenten er een evaluatie plaatsvindt.

 • 4.

  Wat is een 42-week melding?

  open
   
   

  Uw werkgever is verplicht om uw ziekmelding uiterlijk na 42 weken door te geven aan het UWV. Als uw werkgever dit niet doet, riskeert hij een boete van 455 euro.

 • 5.

  Wat is re-integratie ‘tweede spoor'?

  open
   
   

  Re-integratie ‘tweede spoor' is gericht op re-integratie bij een andere werkgever. Pas als duidelijk is dat u niet meer terug kunt keren bij uw huidige werkgever, kunt u onder omstandigheden verplicht worden om andere passende werkzaamheden bij een andere werkgever te accepteren.

 • 6.

  Moet ik ander passend werk accepteren?

  open
   
   

  Als u (langdurig) ziek bent en u kunt uw eigen werkzaamheden niet meer verrichten, dan bent u inderdaad verplicht om andere passende werkzaamheden te accepteren. De vraag of bepaalde werkzaamheden passend zijn hangt onder meer af van uw arbeidsverleden, uw opleidingsniveau en uw salaris.

  Als u het met uw werkgever niet eens kunt worden over passende werkzaamheden, dan kan het UWV hierover een zogenaamd deskundigenoordeel geven.

 • 7.

  Wat is een loonsanctie?

  open
   
   

  Als bij de aanvraag van uw WIA-uitkering blijkt dat uw werkgever onvoldoende gedaan heeft om u te re-integreren, dan kan het UWV bepalen dat uw werkgever nog een jaar extra uw loon moet doorbetalen. Dit noemt men een loonsanctie.

Op zoek naar een advocaat die bij uw situatie past?

VRAAG GRATIS ADVIES Advies aanvragen

Hier zijn wij trots op:

 • Judex krijgt 4 van de 5 sterren op service gebied!
 • Er zijn meer dan 948 vragen gesteld dit jaar
Advies aanvragen

Hoe werkt gratis vragen naar advies?

 1. 1 U stuurt uw vraag op naar Judex.nl
 2. 2 Wij matchen uw vraag met een van onze experts
 3. 3 Een expert beantwoord binnen 24 uur uw vraag