Mediation
Bij het afwikkelen van een erfenis kunnen de emoties hoog oplopen en sommige onderwerpen liggen misschien extra gevoelig. Als jullie als erfgenamen nog wel bereid zijn om met elkaar in gesprek te gaan over een goede verdeling van de erfenis, is het inschakelen van een mediator een optie. Samen met een onafhankelijke bemiddelaar bespreken jullie dan waar op dit moment de problemen liggen en wat de mogelijke oplossingen zijn. Als alles goed gaat, komen jullie vervolgens samen tot een oplossing waar iedereen tevreden mee is.
Advocaat
In sommige gevallen komen erfgenamen er samen helaas echt niet uit en zit er niets anders op dan ieder een eigen advocaat in te schakelen. In de rechtbank zal dan besproken worden wie uiteindelijk welk deel van de erfenis toebedeeld krijgt. Probeer echter ten alle tijde te voorkomen dat een zaak voor de rechter moet komen. Het overlijden van een naaste is al een moeilijke periode en een rechtszaak maakt dit nog vervelender.
Onterfd
Als u een slechte verstandhouding had met uw inmiddels overleden naaste, kan het zo zijn dat hij of zij u onterfd heeft. Is de overledene één van uw ouders? Dan kunt u echter alsnog aanspraak maken of een deel van de erfenis. Kinderen kunnen namelijk nooit volledig onterfd worden. Uw legitieme portie bedraagt de helft van uw kindsdeel. Als u dus normaal gesproken een kwart van het vermogen zou krijgen, kunt u als u onterfd bent nog één achtste krijgen. Het gaat hierbij uitsluitend om geld, u kunt geen aanspraak maken op goederen van de overledene. Wilt u aanspraak maken op uw legitieme portie? Judex kan u hierbij helpen.
Erfenis bestaat mogelijk uit schulden
In sommige gevallen weet u niet zeker of de overledene mogelijk schulden had en is het dan ook lastig om een besluit te nemen over de aanvaarding van de erfenis. U kunt er in dat geval voor kiezen om de erfenis beneficiair te aanvaarden. U aanvaardt dan alleen wanneer er meer bezittingen dan schulden zijn. Dit kunt u via de kantonrechter regelen. Judex kan u hierbij helpen.