fbpx
Ga naar content

Over Irma Super

Een scheiding is een onrustige periode. Als empathisch en doelgericht zelfstandig coach en mediator is het mijn uitdaging om mensen weer grip te laten krijgen op de situatie, zodat zij met positieve moed en een goed gevoel de ‘nieuwe’ toekomst tegemoet kunnen gaan. Een fantastisch beroep waarin ik het verschil voor mensen probeer te maken (bekijk hier het introductiefilmpje van Irma).

Grip krijgen op de situatie kun je het beste als alles bespreekbaar is en als je je veilig en gezien voelt. Daar bouw ik aan bij elke mediation.

Ik heb verschillende hbo-opleidingen gedaan, waaronder de pabo, coaching, mediation, familiemediation en de opleiding tot schoolleider aan Hogeschool Windesheim. Jarenlang heb ik met veel plezier in het onderwijs gewerkt op scholen in Deventer en Almelo; als leerkracht, intern begeleider en adjunct directeur. Ik ontdekte hoe belangrijk coaching en mediation is. Een ruzie, simpele onenigheid, onbegrip, je niet in je kracht voelen: het kost allemaal onnodig veel energie. Ik wilde verbindingen leggen tussen mensen. Mensen elkaar (en zichzelf) weer laten verstaan; elkaar (en zichzelf) weer kunnen begrijpen. Dat werd en is nog steeds mijn uitdaging, en ik geloof dat dit altijd mogelijk is. Uiteindelijk wil geen mens last hebben van onenigheid en ruzie. Dat is ballast. Wanneer je met dit uitgangspunt een mediation ingaat, is er altijd een stap te zetten!

Mijn onderscheidende factor
Door mijn ervaring in het onderwijs en mijn specialisatie als Kindercoach voor het programma Kinderen Scheiden Mee, kan ik kinderen in een scheiding goed een stem geven. Ouders willen dat het hun kinderen goed gaat, ook tijdens de scheiding. Ik kan kinderen helpen door het gehele proces van de scheiding heen, zowel individueel als in groepsverband.

Het is en blijft een gegeven: de kinderen scheiden echt mee!

Als mediator richt ik mij uiteraard ook op gezinnen zonder kinderen. Mediations waarin de partijen elkaar zijn kwijtgeraakt. Ik wil mensen motiveren, in hun kracht zetten, weer wat vertrouwen in zichzelf teruggeven, en ervaar het als uitdaging om te helpen het gesprek weer op gang te brengen. Ik vind het belangrijk om mensen echt te zien! Zo kende ik van de scholen waar ik heb gewerkt alle leerlingen bij naam, en wist ik welke ouders en broers en zussen bij hem of haar hoorde.

Inmiddels heb ik een breed netwerk van specialisten om mij heen verzameld, waardoor geen vraag onbeantwoord blijft. Als ik iets niet weet, kan ik dat voor de mensen laten uitzoeken.

Ik krijg vaak terug van mensen dat ik verbindend, toegankelijk, empathisch en oplossingsgericht ben. Dat alles wil ik bereiken in een veilige setting. Ik ben van mening dat een veilige omgeving maakt dat je lastige dingen aankunt. Het was een belangrijke voorwaarde binnen mijn scholen. Wanneer je je veilig en gezien voelt, dan kom je tot leren. Ook in mediation is dat van belang. Veiligheid maakt dat je over moeilijke dingen durft te praten. En als de zaken worden besproken waar het écht om draait – en hierbij ga ik confronterende vragen niet uit de weg – leidt dit tot een oplossing van het geschil en kun je beiden verder met je leven. In een nieuwe situatie!

Jullie gaan scheiden, wat nu?
Allereerst is het belangrijk dat er een klik is tussen de mensen en mij als mediator. Ik vind het van belang dat mensen het gevoel hebben dat ze alles kunnen delen.

Zitten we eenmaal om de tafel, dan probeer ik mensen zelf een plan te laten maken voor de nieuwe situatie. Hierbij zorg ik voor overzicht, zodat er focus is op wat er afgesproken moet worden. Wat moet er allemaal geregeld worden? Waar moet je over nadenken?

Ik geef inzicht in en begeleid bij het gehele traject.

Als mensen ervoor kiezen om de vragenlijsten met elkaar in te vullen, is dat prima. Anders help ik hierbij. Hiervoor plan ik twee à drie mediationgesprekken in. Uiteraard meer indien gewenst of wanneer mensen het lastig vinden om hierover samen afspraken te maken.

Vervolgens stel ik de conceptstukken (convenant en eventueel ouderschapsplan) op en maak ik een draagkrachtberekening indien gewenst. Dit mail ik aan de mensen door zodat ze het goed kunnen doorlezen. Zijn er vragen, dan beantwoord ik ze uiteraard graag. Ik verwerk de aanpassingen in de stukken totdat ze definitief zijn.

Daarna plannen we een afspraak om de stukken te tekenen. Ik breng de mensen in contact met de advocaat die de scheiding bij de rechtbank zal indienen. De advocaat zal het verplichte verzoekschrift opstellen en zal de echtscheidingsprocedure bij de rechtbank begeleiden. Uiteindelijk is de scheiding definitief en zal deze worden ingeschreven bij de gemeente waar de mensen zijn gehuwd.

Waar ik mij sterk voor maak…
Door echt te luisteren met oprechte interesse en aandacht en te motiveren, probeer ik de partijen in hun kracht te zetten. Hierbij geldt: ‘Je weet vaak meer dan je denkt en je bent vaak creatiever in oplossingen dan je denkt’! Ook bouw ik graag aan een veilige setting waarin je mag zijn wie je bent en je mag zeggen wat je kwijt wilt. Alles is bespreekbaar en daardoor ontdek je soms ook nieuwe dingen over de ander en/of jezelf. Een waardevolle start voor de nieuwe toekomst.

Ik zorg ervoor dat alle ter zake doende punten besproken worden. Het is namelijk heel vervelend wanneer, na afloop van een scheiding, blijkt dat er zaken niet (goed) besproken zijn. Dan moet je weer opnieuw om de tafel. Dit wil ik voorkomen door als mediator door te vragen en goed te checken of alles besproken is. Tegelijkertijd ben ik van mening dat het proces van scheiden vooral niet langer moet duren dan nodig is.

Wat ik terugkrijg van mensen die ik heb begeleid, is dat ze mij toegankelijk vinden. Men vindt mij duidelijk, begripvol, empathisch, kritisch en daadkrachtig. Daar maak ik me ook sterk voor!

Tot slot: ik geloof in de mens en in zijn of haar mogelijkheden! Ik ga uit van kansen en denk niet in belemmeringen.

In het kort iets persoonlijks…
Ik ben 45 jaar en woon in Deventer samen met mijn twee puberzoons en man Alex. Als moeder ben ik heel actief betrokken bij de kinderen. Nieuwe fases in hun leven maakt dat ik als ouder iedere keer moet bijstellen. Ik leer dagelijks!

Ik houd van sporten; mountainbiken, hardlopen en ben twee keer in de week te vinden in de sportschool. Ook het creatief bezig zijn in en om huis is een van mijn bezigheden. Bij lezen vind ik de ontspanning en ik houd ervan om nieuwe dingen te ontdekken.

Werkgebied:
Gelderland: Arnhem, Apeldoorn, Zutphen
Overijssel: Zwolle, Hengelo, Almelo, Enschede, Deventer
Utrecht: Amersfoort, Zeist, Soest

Irma Super – van Essen:

‘Alles is bespreekbaar in een veilige setting.’

Gesprekslocaties

Een gesprek is mogelijk op meerdere locaties.

 • Kantoor Deventer Grote Poot 21, 7411 KE Deventer
 • Bij u thuis
 • Via videocall

Maak kennis met Irma

YouTube Screenshot van Irma Super Bekijk video

Dit is wat anderen zeggen over onze experts

Heeft u interesse in mediation met Irma?

Neem direct telefonisch contact op met een van onze scheidingsspecialisten of maak een vrijblijvende belafspraak.

Plan een gratis belafspraakIn 2 minuten geregeld
Bel vrijblijvend 085 225 0274Altijd antwoord op werkdagen

Het scheidingsproces in 4 stappen

icon-step-1
ADVIES
Laat u adviseren over de verschillende oplossingen.
icon-step-2
AFSPRAKEN
U wordt begeleid om samen werkbare afspraken te maken.
icon-step-3
AFRONDEN
Op basis van gemaakte afspraken stellen wij de dossierstukken op.
icon-step-4
AFHANDELEN
Wij regelen de procedure tot en met inschrijving gemeente.

De drie beloftes van Judex

 • ONTZORGING

  Van oriëntatie tot afwikkeling: Judex biedt een totaaloplossing die ontzorgt.

 • PERSOONLIJK

  Service van Judex is altijd persoonlijk en afgestemd op uw specifieke behoeften.

 • KWALITEIT

  Judex werkt alleen samen met de beste gecertificeerde deskundigen.

Uw scheiding is in deskundige handen

Lees meer over onze kwaliteitskeurmerken
Terug naar boven