Welke soorten alimentatie zijn er?
Partner- en kinderalimentatie
In Nederland wordt er onderscheid gemaakt tussen partneralimentatie en kinderalimentatie. Hoewel u na de scheiding geen band meer heeft, is er nog een regel uit het huwelijk dat blijft gelden: de onderhoudsplicht. U bent na de scheiding verplicht voor uw ex te zorgen als hij/zij zelf niet genoeg verdient om in het levensonderhoud te voorzien. Dit heet partneralimentatie. De partner die alimentatieplichtig is, moet naar draagkracht meebetalen aan de opvoeding en verzorging van jullie kinderen. Dit is de kinderalimentatie. De hoogte ervan wordt opgenomen in het ouderschapsplan. Hoewel u hier samen afspraken over mag maken, zal de rechter het bedrag in alle gevallen beoordelen en indien nodig een hoger bedrag vaststellen. De alimentatie voor de kinderen is verplicht tot de leeftijd van 21 jaar.
Hoe hoog de alimentatie is hangt af van je situatie. Middels de behoeftetabel & draagkrachttabel kun je berekenen hoeveel alimentatie je moet betalen.
Hoe wordt alimentatie berekend?
Wat u moet weten over de berekening van alimentatie
Kinderalimentatie
De kinderalimentatie bepaalt u samen, maar er zijn een aantal zaken waar u rekening mee moet houden en die u mee moet nemen in de berekening zoals het netto gezinsinkomen van vóór de scheiding (ook wel: de levensstandaard), kosten van het kind/de kinderen en de draagkracht van de alimentatieplichtige.
Kinderalimentatie zelf berekenen
U kunt de kinderalimentatie zelf berekenen door de algemene behoefte van het kind af te leiden uit deze behoeftetabel (2018) en voor de draagkracht van de alimentatieplichtige kunt u gebruikmaken van de draagkrachttabel (2018). De minimale alimentatie die betaald wordt bij een netto-inkomen lager dan €1250 per maand is €25 per maand per kind.
Partneralimentatie
Ook bij het bepalen van de hoogte van de partneralimentatie wordt rekening gehouden met een aantal factoren, namelijk de behoefte van de alimentatieontvanger, verdiencapaciteit van de alimentatieontvanger, (en de mogelijkheid om op termijn – meer – eigen inkomsten te genereren) en de draagkracht van de alimentatieplichtige.
Behoefte partneralimentatie
De behoefte van de alimentatieontvanger wordt gemiddeld op 60% van het netto besteedbaar gezinsinkomen zoals voorheen geschat (omdat alleenstaand leven duurder is dan samen). Voor de draagkracht van de alimentatieplichtige kunt u deze draagkrachttabel (2018) raadplegen.
Indexpercentage jaarlijkse verhoging
Ieder jaar wordt door de minister van Justitie een percentage vastgesteld waarmee de kinderalimentatie en partneralimentatie wordt gehoogd. Het indexpercentage voor 2018 is vastgesteld op 1,5%. Dit betekent dus dat per januari 2018het bedrag voor de alimentatie met 1,5% is verhoogd.