Ga naar content

Wat houdt een echtscheidingsconvenant in?

Afspraken rondom de scheiding

Een echtscheidingsconvenant is een schriftelijke overeenkomst tussen u en uw partner waarin alle afspraken rondom de echtscheiding staan. Wanneer jullie samen minderjarige kinderen hebben, moet er ook een ouderschapsplan in het convenant staan. Verder staan er afspraken in over onder andere zaken als de (partner)alimentatie, verdeling van goederen, woning en pensioen. Het scheidingsconvenant wordt samen met het verzoekschrift tot echtscheiding ingediend. Maak goede afspraken en weet zeker dat de juridische documenten goed zijn ingevuld door de begeleiding van een mediator in te schakelen. Bekijk en vergelijk hier Judex mediation experts.

Wanneer heeft u een echtscheidingsconvenant nodig?

Essentieel onderdeel voor de rechter

Een echtscheidingsconvenant heeft u nodig als u gaat scheiden. Het convenant wordt door de rechter bekrachtigd. Dit betekent dat alle afspraken die erin staan afdwingbaar zijn bij de rechtbank. Hierdoor heeft het echtscheidingsconvenant een executoriale titel gekregen en kan er het een en ander worden afgedwongen wanneer u of uw ex zich niet houdt aan een afspraak die erin staat. Bijvoorbeeld het betalen van alimentatie.

Middels het onderstaande formulier kun je een gratis echtscheidingsconvenant voorbeeld opvragen.

Waar moet u aan denken bij het opstellen van een echtscheidingsconvenant?

Het ouderschapsplan

Dit is een verplicht onderdeel van het echtscheidingsconvenant als er minderjarige kinderen zijn.

Alimentatie

Afspraken over kinderalimentatie en partneralimentatie legt u vast in het convenant.

Afspraken koopwoning

In het convenant worden ook specifieke afspraken vastgelegd rondom de koopwoning.

Vermogen en schulden

Hoe gaat u om met het verdelen van het vermogen en de schulden? Maak hier goede afspraken over.

Huwelijkse voorwaarden (of partnerschapsvoorwaarden)

Zijn er bepaalde voorwaarden die eventueel bepaalde bezittingen of schulden uitsluiten?

Eigen onderneming

Wat gaat er met het bedrijf gebeuren? Maak hele duidelijke afspraken over hoe u met de verdeling omgaat.

Judex helpt met Judex hulp

Aangesloten bij:

 • Logo FFP
 • Logo Nederlandse Orde van Advocaten
 • Logo Mediator Keurmerk

Scheiden kan heel gemakkelijk via de hulp service van Judex; Judex Hulp. De scheidingsdeskundige van Judex Hulp zal samen met jullie tot een zo snel mogelijke goede afhandeling van de scheiding komen.

 • Ruim 9 jaar ervaring
 • Landelijke dekking, groot mediatornetwerk
 • Vaste prijzen, geen verrassingen achteraf
 • Kies alleen wat u nodig heeft

Judex Hulp: Gescheiden in 4 stappen

1

Inventariseren

De specialist van Judex inventariseert waarover u afspraken moet maken.

Volgende stap
2

Afspraken maken

Gezamenlijk of onder begeleiding van de specialist maakt u vervolgens samen met uw aanstaande ex-partner de afspraken.

Volgende stap
3

Afspraken vastleggen

De specialist legt alle afspraken vast in een op maat gemaakt echtscheidingsconvenant. De afspraken die u maakt over de (minderjarige) kinderen worden vastgelegd in het ouderschapsplan, onderdeel van het echtscheidingsconvenant.

Volgende stap
4

Bekrachtigen bij de rechtbank

De rechter spreekt de echtscheiding uit en wij zorgen voor de aanpassing bij de burgerlijke stand van de gemeente. Op dat moment bent u officieel gescheiden.

Vraag voorbeeld aan

Echtscheidingsconvenant

Download hier een gratis voorbeeld

 • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.
 • Ruim 9 jaar ervaring
 • Landelijk mediator netwerk
 • Vaste prijzen, geen verrassingen

Klanten beoordelen ons met gemiddeld een 8,7

Bij Judex kun je een pakket kiezen en zie gelijk wat de kosten zijn. Zo weet je precies waar je aan toe bent. Vaste prijzen, zonder verrassingen achteraf.

Veelgestelde vragen

Een echtscheidingsconvenant is een schriftelijke overeenkomst tussen u en uw partner waarin alle afspraken rondom de scheiding zijn opgenomen. Wanneer jullie minderjarige kinderen hebben, moet er ook een ouderschapsplan in het convenant staan. Verder horen onder andere zaken over de alimentatie, verdeling van goederen, woning en pensioen thuis in het convenant. Het convenant wordt samen met het verzoekschrift tot echtscheiding ingediend.

Met alle afspraken worden de afspraken bedoeld over zaken als de woning, de kinderen, de alimentatie, de verdeling van de boedel, het pensioen, de inkomsten en de schulden. Omdat het echtscheidingsconvenant door de rechter wordt bekrachtigd en hierdoor een executoriale titel krijgt, zijn de afspraken die zijn vastgelegd juridisch afdwingbaar als een van de partijen afspraken niet nakomt.

Wanneer u samen minderjarige kinderen heeft, moet er ook een ouderschapsplan in het convenant staan. De ouders bepalen samen welke afspraken ze maken over de opvoeding en verzorging. De Wet bevordering voortgezet ouderschap en zorgvuldige scheiding stelt een aantal minimale eisen aan het ouderschapsplan. De rechter beoordeelt of aan die eisen wordt voldaan. Omdat het ouderschapsplan onderdeel is van het echtscheidingsconvenant heeft het ouderschapsplan dus ook een executoriale titel en zijn de afspraken omtrent de kinderen ook juridisch afdwingbaar als een van partijen ze niet nakomt.

In het echtscheidingsconvenant worden alle afspraken vastgelegd die u samen maakt rondom de echtscheiding. Hier is geen verplichte vaste vorm voor. U kunt dit zelf opstellen. Houd er wel rekening mee dat dit document wordt ingediend bij de rechter, dus alles dient erin opgenomen te zijn. Wij stellen u een sjabloon ter beschikking dat u samen kunt invullen. Zo weet u zeker dat u niets vergeet.

Nee, dat kan niet. U dient zich aan de gemaakte afspraken te houden. Doet u dat niet, dan kan uw ex via de rechter afdwingen dat u zich er wel aan houdt. Dit is mogelijk omdat een echtscheidingsconvenant, en dus de inhoud ervan, een executoriale titel heeft gekregen door de bekrachtiging van de rechtbank. Wilt echt zaken wijzigen in het plan, dan dient u dit samen met uw ex te bespreken of zelf naar de rechter te stappen.

Op zoek naar een mediator?

We hebben een handige vergelijker ontwikkeld die gebruikt kan worden om een geschikte mediator te vinden voor o.a. hulp bij scheiding.

Vind uw mediator
Terug naar boven