fbpx
Ga naar content

Wat is colportage en wat is een colporteur?

Colportage is in de praktijk meestal verkoop aan huis. Een verkoper (colporteur) belt thuis bij u aan om een product of dienst te verkopen. Het gaat bij colportage om verkoop van producten of diensten buiten een officiële verkoopruimte zoals een winkel.

Voorbeelden van colportage:

  • Een verkoper belt bij u aan namens een energieleverancier en wil u overtuigen om over te stappen van energiemaatschappij.
  • Tijdens een busreisje naar Duitsland krijgt u een verkoopdemonstratie van huishoudelijke artikelen.
  • Een tupperware-party bij een vriend of vriendin in huis.

Er is sprake van colportage als het initiatief van het persoonlijke bezoek van de verkoper komt. Als u dus zelf een verkoper bij u in huis uitnodigt, dan is er geen sprake van colportage en kunt u geen beroep doen op de bijzondere beschermingsregels die bij colportage gelden. Er is wel weer sprake van colportage als de verkoper die door u zelf is uitgenodigd u probeert iets anders te verkopen dan waarvoor hij uitgenodigd is.

Een voorbeeld.

In een tijdschrift ziet mevrouw Wetzels een advertentie voor een wijnklimaatkast. Ze neemt telefonisch contact op met het bedrijf en vraagt of er een verkoopadviseur bij haar langs kan komen. De verkoper komt thuis langs en neemt de wijnklimaatkast mee om de werking ervan uit te leggen. Daarnaast neemt de verkoper een aantal doosjes wijn mee. Mevrouw Wetzels koopt de wijnklimaatkast en vier doosjes wijn. De verkoop van de wijnklimaatkast valt niet onder de colportageregels, de verkoop van de wijn wel.

Ook is er geen sprake van colportage als het gaat om de verkoop van levensmiddelen, bijvoorbeeld als u aan huis groenten, fruit of zuivelproducten koopt.

Waarom is het belangrijk om te weten of er sprake is van colportage?

Als er sprake is van colportage wordt u als consument extra beschermd. In de Colportagewet zijn namelijk een aantal voorwaarden opgenomen waaraan de verkoper moet voldoen. Ook heeft u de mogelijkheid om binnen een bepaalde periode een colportageverkoop ongedaan te maken. U leest er alles over in dit artikel.

Ook interessant voor u:

Terug naar boven