fbpx
Ga naar content

Wat kost een advocaat?

Een advocaat is net als een accountant of een belastingadviseur een ondernemer die zelf mag bepalen hoeveel hij voor zijn diensten betaald wil krijgen. De meeste advocaten werken op basis van een uurtarief dat varieert van grofweg 100 euro tot soms wel 600 euro exclusief btw. De hoogte van dit uurtarief is afhankelijk van een groot aantal factoren:

  • De ervaring van de advocaat. Hoe meer jaren ervaring, des te hoger het uurtarief. Voor een advocaat-stagiaire geldt meestal een lager uurtarief dan voor een advocaat-partner van hetzelfde kantoor.
  • De complexiteit en omvang van uw zaak. Voor een gemiddelde echtscheidingszaak zal meestal een veel lager uurtarief gehanteerd worden dan voor een internationale fusie van twee beursgenoteerde ondernemingen.
  • Zoek u rechtshulp als particulier of als ondernemer? Een aantal advocaten hanteert voor particuliere rechtszoekenden een lager uurtarief dan voor ondernemers.
  • Het soort advocatenkantoor. Een groot, commercieel en internationaal werkend advocatenkantoor zal in het algemeen hogere uurtarieven hanteren dan een advocatenkantoor waar slechts een of enkele advocaten werkzaam zijn.
  • Het financieel belang van uw zaak. Als er sprake is van grote financiële belangen, denk aan honderdduizenden of soms miljoenen euro’s, dan zal een advocaat meestal een hoger uurtarief rekenen dan een geschil over de incasso van een vordering van drieduizend euro.

Is de duurste advocaat ook de beste?

Wie de beste advocaat voor uw zaak is hangt grotendeels af van uw zaak. Voor een relatief eenvoudige juridische kwestie hoeft u natuurlijk geen internationaal gerenommeerde topadvocaat (met een bijbehorend uurtarief) in te schakelen.

Aan de andere kant kunt u zich afvragen of de goedkoopste advocaat die u kunt vinden wel de meest geschikte is. Zo zal een gespecialiseerde advocaat meestal een wat hoger uurtarief rekenen, maar zou hij voor u best wel eens een beter resultaat kunnen bereiken dan een advocaat met algemene juridische kennis.

Kortom, de vraag wie voor u de beste advocaat is, is niet eenvoudig te beantwoorden. In elk geval is het verstandig om u op voorhand te oriënteren bijvoorbeeld via deze site. Bekijk ook eens de websites van enkele advocatenkantoren waarmee u mogelijk in zee zou willen gaan, zo krijgt u al een aardig idee van het karakter van het kantoor.

Neem ook gerust eens vrijblijvend telefonisch contact op met een advocaat waarvan u denkt dat hij of zij uw zaak tot een goed einde zou kunnen brengen. Hoe komt de advocaat over? Is hij überhaupt bereikbaar en bereid om u vrijblijvend te woord te staan? Is hij servicegericht? Kan hij u al iets melden over het verloop van uw zaak en mogelijk uw kansen of risico’s? Welk uurtarief hanteert hij en kan hij een indicatie geven van de totaal te verwachten juridische kosten?

Gefinancierde rechtshulp

Als u een laag inkomen heeft en geen of slechts een beperkt vermogen, dan kunt u mogelijk in aanmerking komen voor zogenaamde gefinancierde rechtshulp. Dit houdt in dat u slechts een eigen bijdrage aan uw advocaat hoeft te voldoen en dat uw advocaat voor het overige een vergoeding van de overheid krijgt. U leest in dit artikel meer over de gefinancierde rechtshulp.

Ook interessant voor u:

Op zoek naar een mediator?

We hebben een handige vergelijker ontwikkeld die gebruikt kan worden om een geschikte mediator te vinden voor o.a. hulp bij scheiding.

Vind uw mediator
Terug naar boven