fbpx
Ga naar content

Opzeggen van contract met energieleverancier

Voor het overstappen naar een ander energiebedrijf gelden bijzondere opzegregels.

U heeft in het algemeen een opzegtermijn van dertig dagen bij een overstap naar een nieuwe energieleverancier. Op het moment dat u de opzegbrief verstuurt, loopt het contract dus nog dertig dagen door. Ook als in de algemene voorwaarden een langere opzegtermijn is opgenomen, hoeft u zich slechts aan een dertig dagen opzegtermijn te houden.

Opzegvergoeding bij overstap naar nieuwe energieleverancier

Wel kan het mogelijk zijn dat u in een bepaalde situatie een opzegvergoeding aan uw ‘oude’ leverancier moet betalen. Dit is bijvoorbeeld het geval als u tussentijds een contract met een vaste looptijd (bijvoorbeeld één of twee jaar) wilt opzeggen.

Of u een opzegvergoeding moet betalen, kunt u lezen in de algemene voorwaarden van uw energiecontract. Er zijn twee situaties denkbaar waarbij u een opzegvergoeding verschuldigd bent.

  1. U wilt uw energiecontract beëindigen nadat u contract al eens stilzwijgend verlengd is. In dat geval mag de energieleverancier u maximaal 50 euro in rekening brengen. Als u zowel gas als elektriciteit afneemt, mag dit bedrag maximaal 100 euro bedragen.
  2. U wilt uw energiecontract beëindigen (zonder dat er sprake is geweest van stilzwijgende verlenging) voordat het contract afgelopen is. De hoogte van de opzegvergoeding is dan afhankelijk van de duur dat het contract eigenlijk nog zou doorlopen. Zie hiervoor onderstaande tabel.
Resterende duur van contract  Maximale opzegvergoeding 
minder dan 1,5 jaar 50 euro
tussen 1,5 en 2 jaar  75 euro 
tussen 2 en 2,5 jaar  100 euro 
langer dan 2,5 jaar  125 euro 

Let op: ook bij deze bedragen geldt dat als u zowel gas als elektriciteit afneemt, de bedragen verdubbelen.

Ook interessant voor u:

Terug naar boven