Ga naar content

Beslag kan tot openbare verkoop woning leiden

Joris heeft een vordering op Jeroen. Jeroen heeft geen baan, geen geld, geen auto, maar wel een huis waar geen hypotheek op zit. Jeroen betaalt de vordering niet en zegt dat hij van plan is om naar het buitenland te gaan. Joris ziet bovendien dat Jeroen zijn huis te koop heeft gezet.

Joris vreest nu dat Jeroen snel zijn huis gaat verkopen en naar het buitenland zal vertrekken zonder de vordering van Joris te betalen. Het enige dat nog waarde heeft én van Jeroen is, is het huis. Het huis is dan dus het enige waarmee Jeroen nog ‘verhaal biedt’ voor de vordering van Joris.

Er moet snel gehandeld worden. Een procedure bij de rechtbank duurt vrij lang en ondertussen kan Jeroen zijn huis al lang verkocht hebben. Wat nu? Joris gaat naar een advocaat en die weet een oplossing.

De advocaat dient een verzoekschrift in bij de rechtbank waarin hij verzoekt om voorafgaande aan de procedure al beslag te mogen leggen op het huis van Jeroen. Omdat de advocaat stelt dat er gegronde vrees bestaat dat Jeroen de vordering niet aan Joris zal voldoen, en het huis de enige zekerheid vormt voor het verhaal voor de vordering van Joris, geeft de rechter aan Joris toestemming om conservatoir beslag te leggen op het huis van Jeroen.

Jeroen weet dus nog van niets als de deurwaarder ineens beslag legt op zijn huis. Deze beslaglegging voorkomt dat Jeroen zijn huis kan overdragen aan een koper waarmee Joris geen verhaal meer zou hebben en achter het net zou vissen.

Na twee weken ontvangt Jeroen de dagvaarding. Omdat Jeroen weet dat Joris de procedure gaat winnen, voert hij in de procedure geen verweer. De rechter wijst de vordering dan ook bij verstek toe. De rechtbank stuurt het vonnis naar de advocaat, die het op zijn beurt doorstuurt naar de deurwaarder.

De deurwaarder bezorgd het vonnis (in vaktaal: betekent het vonnis) bij Jeroen en meldt Jeroen daarbij officieel dat het conservatoire beslag overgaat in een executoriaal beslag. Verder krijgt Jeroen van de deurwaarder het bevel om binnen twee dagen de gehele vordering te voldoen.

Als Jeroen nu nog steeds blijft weigeren om de vordering van Joris te voldoen, kan de deurwaarder een notaris verzoeken om de woning openbaar te gaan verkopen.

Terug naar boven