fbpx
Ga naar content

Hoe vind ik een goede jurist?

Omdat elke advocaat ook jurist is, kunt u uiteraard gebruik maken van de advocatenzoekmachine op deze site om een jurist of advocaat bij u in de regio te vinden.

Uiteraard geldt ook hier dat een goede jurist niet alleen over voldoende kennis en ervaring moet beschikken om u goed bij te kunnen staan, maar zal hij of zij bij voorkeur ook een persoonlijke klik met u moeten hebben. Omdat u met een juridisch adviseur minimaal enkele weken, maar soms ook maanden of zelfs jaren moet samenwerken, is het van belang dat u ook persoonlijk goed overweg kunt met uw adviseur.

Ga dan ook niet over een nacht ijs bij het kiezen van uw juridisch adviseur. Stel uw beoogde adviseur tenminste een aantal vragen die van belang zijn om te weten of uw zaak bij hem of haar in goede handen is:

  • Hoe lang bent u al als jurist werkzaam?
  • In welke rechtsgebieden bent u gespecialiseerd?
  • Hoeveel soortgelijke zaken behandeld u per jaar?
  • Bent u lid van een specialisatievereniging?
  • Hoe schat u mijn kansen globaal in?
  • Wat is uw uurtarief of honorarium?
  • Hoeveel uur verwacht u aan mijn dossier te moeten besteden?
  • Bestaat er een reële mogelijkheid dat u uw kosten op de tegenpartij kunt verhalen?

Juridische informatie

Als u overweegt om een jurist in te schakelen, is het verstandig om van te voren al in te lezen in de materie van uw juridische kwestie of conflict. U vindt op deze site veel praktische juridische informatie over de meest voorkomende rechtsgebieden.

Een gespecialiseerde jurist of een allrounder?

Binnen de juridische wereld is al enige jaren een trend gaande waarbij juristen zich steeds meer gaan specialiseren op een of enkele rechtsgebieden. Was het vroeger gebruikelijk dat een jurist breed opgeleid was en allerlei uiteenlopende juridische kwesties behandelde, tegenwoordig is het heel gewoon dat een jurist zich alleen bezighoudt met arbeidsrecht of met incassozaken.

De gedachte hierachter is dat een gespecialiseerde jurist nog beter op de hoogte is van de juridische spelregels en rechterlijke uitspraken die betrekking hebben op uw kwestie. Hij kan zijn aandacht immers volledig richting op een (of enkele) rechtsgebied(en). Aan de andere kant hanteert een gespecialiseerde jurist soms ook een hoger uurtarief. Als u een jurist zoekt voor een relatief eenvoudig probleem, dan is een zeer gespecialiseerde jurist niet noodzakelijk.

Ook interessant voor u:

Op zoek naar een mediator?

We hebben een handige vergelijker ontwikkeld die gebruikt kan worden om een geschikte mediator te vinden voor o.a. hulp bij scheiding.

Vind uw mediator
Terug naar boven