fbpx
Ga naar content

Wat doet een jurist?

De werkzaamheden van een jurist verschillen in het algemeen niet van die van een advocaat. Net als in de advocatuur zijn juristen tegenwoordig ook vaak gespecialiseerd in een of enkele specifieke rechtsgebieden.

Jurist behartigt uw juridische belangen

Een jurist zal uw juridische belangen behartigen en proberen uw juridische kwestie of het geschil tot een zo goed mogelijk einde te brengen. Zo zal een jurist u om te beginnen adviseren over de sterke en zwakke kanten van uw rechtspositie. Het is natuurlijk belangrijk om te weten wat uw kansen en/of risico’s zijn als het tot een juridische procedure mocht komen.

Ook zal een jurist namens u contact onderhouden (per telefoon, fax, brief of e-mail) met de tegenpartij of de juridische adviseur van deze tegenpartij. En mocht het tot een procedure komen, dan zal de jurist de processtukken opstellen, corresponderen met de gerechtelijke instantie en zal hij uw zaak bij de rechter bepleiten als het tot een zitting komt.

Houd er wel rekening mee dat er bepaalde juridische procedures zijn waarbij u zich verplicht moet laten bijstaan door een advocaat. Dit is bijvoorbeeld het geval bij een echtscheidingsprocedure.

Ook interessant voor u:

Op zoek naar een mediator?

We hebben een handige vergelijker ontwikkeld die gebruikt kan worden om een geschikte mediator te vinden voor o.a. hulp bij scheiding.

Vind uw mediator
Terug naar boven