fbpx
Ga naar content

Wat is het verschil tussen een advocaat en een jurist?

Een jurist is iemand die met succes een universitaire studie Rechtsgeleerdheid (bachelor en master) heeft afgerond. Na voltooiing van deze studie mag de titel meester in de rechten (mr.) gebruikt worden. Een advocaat is altijd een jurist; een jurist is echter niet altijd een advocaat.

Advocaat wordt eerst beëdigd als advocaat-stagiaire

Degene die een rechtenstudie heeft afgerond en als advocaat werkzaam wil zijn, moet zich als advocaat laten beëdigen waarna op een advocatenkantoor een stageperiode onder leiding van een ervaren advocaat, de patroon, volgt. Vanaf het moment dat een jurist als advocaat beëdigd is, mag hij de beschermde titel van advocaat voeren (ook al wordt hij tijdens de stageperiode ook vaak advocaat-stagiaire genoemd).

In het eerste jaar van de stage moet elke advocaat de Beroepsopleiding Advocatuur volgen, daarna moet hij nog tal van cursussen volgen in het kader van de zogenaamde Voortgezette Stagiaire Opleiding. Ook na afloop van de stage moet elke advocaat zich jaarlijks laten bijscholen.

Verder is elke advocaat automatisch en verplicht lid van de Nederlandse Orde van Advocaten, een beroepsvereniging die er ook op moet toezien dat advocaten zich aan een aantal beroepsregels houden. De advocaat die dit niet doet, kan voor de tuchtrechter worden gebracht.

Jurist is niet altijd een advocaat

Alle advocaten zijn dus (ook) juristen, terwijl lang niet elke jurist ook advocaat is. Zo zijn de meeste bedrijfsjuristen, juristen bij rechtsbijstandverzekeraars en juristen die werkzaam zijn bij het Juridisch Loket geen advocaat. Dat wil overigens niet zeggen dan uw zaak bij een jurist in minder goede handen zou zijn. Er zijn uiteraard ook slechte advocaten en hele goede juristen.

Het is wel van belang dat u bij het kiezen van een juridisch adviseur weet of deze adviseur jurist of ook advocaat is omdat u voor sommige procedure nu eenmaal verplicht een advocaat moet inschakelen, denk bijvoorbeeld aan een echtscheidingsprocedure. Daarnaast weet u bij een advocaat zeker dat hij zich aan strikte beroepsregels moet houden en hij aan de kwaliteitseisen moet voldoen die hem door de Orde van Advocaten zijn opgelegd.

Als u van plan bent om een jurist (niet-advocaat) te raadplegen, vraag hem dan of hij bij een bepaalde vereniging is aangesloten en aan welke kwaliteitseisen hij dient te voldoen.

Ook interessant voor u:

Op zoek naar een mediator?

We hebben een handige vergelijker ontwikkeld die gebruikt kan worden om een geschikte mediator te vinden voor o.a. hulp bij scheiding.

Vind uw mediator
Terug naar boven