fbpx
Ga naar content

Wanneer is er sprake van een kort verblijf en wat zijn de voorwaarden?

Een vreemdeling (iemand met een niet-Nederlandse nationaliteit) kan voor korte of voor lange duur naar Nederland komen. Er is sprake van een kort verblijf als de vreemdeling maximaal drie maanden in Nederland verblijft. In zeer uitzonderlijke gevallen is een verlenging met drie maanden mogelijk.

Een voorbeeld.
Een Amerikaanse toerist wil gedurende twee weken in Amsterdam en omstreken op vakantie. Of een Marokkaanse man wil zijn in Nederland wonende neef bezoeken.

Waar moet u in ieder geval aan voldoen om Nederland in te mogen komen?
Volgens de officiële regels is er een verschil tussen toegang tot Nederland en toelating tot Nederland. Toegang houdt in dat u wel of geen toestemming heeft om de Nederlandse grens over te steken. Het gaat dan dus puur over de vraag of u gerechtigd bent om de grens met Nederland te overschrijden. Bij toelating gaat het om de vraag of u als vreemdeling toestemming krijgt of heeft om korter of langer in Nederland te verblijven. Bij toelating gaat dus om uw recht om in Nederland te mogen verblijven.

Een voorbeeld.
Een visum is een officieel document dat u het recht geeft om de Nederland binnen te komen. Maar het is geen verblijfsvergunning. Met andere woorden: een visum geeft u niet automatisch het recht om langere tijd in Nederland te verblijven.

Zowel voor personen die geen visum nodig hebben en die niet de nationaliteit van een lidstaat uit de Europese Unie bezitten als ook voor personen die wel een visum nodig hebben, gelden in ieder geval de volgende voorwaarden tijdens het verblijf in Nederland:

  • U moet beschikken over een geldig reisdocument, bijvoorbeeld een paspoort. Dit reisdocument moet drie maanden langer geldig zijn dan de datum waarop u Nederland verlaat.
  • U vormt geen gevaar voor de openbare orde of nationale veiligheid.
  • U hebt voldoende geld. Minimaal 34 euro per persoon per dag voor de duur van uw verblijf.
  • U moet bewijsstukken ter onderbouwing van uw reisdoel kunnen laten zien, bijvoorbeeld een hotelreservering.
  • U moet in het bezit zijn van een verzekering tegen ziektekosten.

Wanneer u de nationaliteit van één van de lidstaten van de Europese Unie bezit, gelden alleen de eerste twee voorwaarden:

  • U moet beschikken over een geldig reisdocument, bijvoorbeeld een paspoort. Dit reisdocument moet drie maanden langer geldig zijn dan de datum waarop u Nederland verlaat.
  • U vormt geen gevaar voor de openbare orde of nationale veiligheid.

Ook interessant voor u:

Terug naar boven