fbpx
Ga naar content

Auto uitgevoerd? Motorrijtuigenbelasting terug!

Als u van plan bent om naar het buitenland te verhuizen en u wilt uw Nederlandse auto meenemen, dan moet deze auto officieel uit Nederland worden uitgevoerd. Vervolgens moet deze auto worden ingevoerd in het land van uw bestemming.

Het Nederlandse kenteken komt te vervallen en uw auto krijgt een nieuw buitenlands kenteken. Omdat uw auto is uitgevoerd uit Nederland krijgt u van de belastingdienst motorrijtuigenbelasting terug.

Voor de berekening van de periode waarover teruggaaf wordt toegekend kijkt de belastingdienst hierbij in principe naar de datum waarop het Nederlandse kentekenbewijs door de Rijksdienst voor het Wegverkeer (RDW) ongeldig is verklaard. Maar de datum waarop het Nederlandse kenteken ongeldig is verklaard verschilt vaak van de datum waarop het buitenlandse kenteken is toegekend.

Als u kunt aantonen dat uw auto al voor de datum waarop het Nederlandse kentekenbewijs ongeldig is verklaard, van een buitenlands kenteken was voorzien, is de belastingdienst veelal bereid teruggaaf van de motorrijtuigenbelasting te verlenen met ingang van de -eerdere- datum van het buitenlandse kenteken. U krijgt in een dergelijke situatie over een langere periode – en dus meer – motorrijtuigenbelasting terug.

Het loont dus de moeite om de verschillende data met betrekking tot de ongeldigverklaring van het Nederlandse kentekenbewijs, de toekenning van het buitenlandse kenteken en de data genoemd door de Nederlandse belastingdienst met elkaar te vergelijken. Als u op basis van deze data te weinig motorrijtuigbelasting teruggekregen heeft, kunt u bezwaar instellen tegen de zogenaamde ‘Teruggaafbeschikking Motorrijtuigbelasting’ van de belastingdienst.

Robert-Jan Schenkman is verbonden aan Westhoff Advocaten en als advocaat gespecialiseerd in bestuursrecht. Uw reactie is welkom op rjschenkman@westhoff.nl

Terug naar boven