fbpx
Ga naar content

Overheid & informatie: Veelgestelde vragen

Een Wob-verzoek is een verzoek aan een bestuursorgaan (een overheidsinstantie, bijvoorbeeld een gemeente) om openbaarmaking van bepaalde overheidsinformatie. In principe heeft u volgens de Wet openbaarheid van bestuur (Wob) recht op deze informatie.

Ja, iedereen kan een dergelijk verzoek indienen. U hoeft hiervoor zelfs geen Nederlander te zijn. Ook hoeft u voor een dergelijk verzoek geen specifiek belang te hebben.

Het bestuursorgaan (de overheidsinstantie, bijvoorbeeld de gemeente) is verplicht om binnen 2 weken na ontvangst van uw verzoek hierop een beslissing te nemen. Als uw verzoek wordt ingewilligd hoort u de informatie binnen 4 weken na ontvangst van uw verzoek ter beschikking te krijgen.

Afgezien van (beperkte) kosten die bijvoorbeeld samenhangen met het maken van kopieën of het verstrekken van uittreksels, is een Wob-verzoek in principe kosteloos. Vraag op voorhand bij de betreffende overheidsinstantie naar eventuele (kopieer)kosten.

Nee. De hoofdregel is wel dat u de gevraagde informatie dient te krijgen, maar er zijn een aantal uitzonderingssituaties. Als uw verzoek bijvoorbeeld betrekking heeft op informatie rondom de staatsveiligheid of de privacy van andere personen kan schaden, dan kan uw verzoek afgewezen worden.

Tegen een afwijzing van uw verzoek kunt u bezwaar instellen bij de overheidsinstantie zelf. Als dit niet tot een oplossing leidt, kunt u daarna ook nog in beroep bij de bestuursrechter.

Maak kennis met onze scheidingsexperts

De drie beloftes van Judex

  • ONTZORGING

    Van oriëntatie tot afwikkeling: Judex biedt een totaaloplossing die ontzorgt.

  • PERSOONLIJK

    Service van Judex is altijd persoonlijk en afgestemd op uw specifieke behoeften.

  • KWALITEIT

    Judex werkt alleen samen met de beste gecertificeerde deskundigen.

Uw scheiding is in deskundige handen

Lees meer over onze kwaliteitskeurmerken
Terug naar boven