fbpx
Ga naar content

Overheid & verkeer: Veelgestelde vragen

Om in aanmerking te komen voor een rijbewijs moet u niet alleen het theorie en praktijkexamen met goed gevolg afleggen. U moet ook beschikken over een verklaring van geschiktheid. U ontvangt deze verklaring als er geen medische belemmeringen zijn om deel te nemen aan het verkeer.

Uw rijbewijs is maximaal 10 jaar geldig en kan daarna worden vernieuwd. Vanaf uw 65e levensjaar is uw rijbewijs 5 jaar geldig.

De EMA (Educatieve Maatregel Alcohol en Verkeer) en de LEMA (Lichte Educatieve Maatregel Alcohol en Verkeer) zijn cursussen die u krijgt opgelegd als u met alcohol op in het verkeer bent aangehouden.

Als uw auto dateert van vóór 1 januari 2005 moet uw auto elk jaar APK goedgekeurd worden. Als uw auto jonger is, dan hangt de frequentie af van de leeftijd van uw auto.

Een Wet Mulder boete wordt opgelegd bij lichte verkeersovertredingen, onder andere bij snelheidsovertredingen binnen de bebouwde kom tot 30km/u te hard en buiten de bebouwde kom tot 40 km/u te hard.

Tegen Wet Mulder boetes kunt in beroep gaan bij de officier van justitie en nadien bij de kantonrechter. Als u beroep instelt bij de officier van justitie hoeft u de boete -voorlopig- nog niet te betalen totdat de officier van justitie heeft beslist.

U herkent de Wet Mulder boete aan de letter M op de brief van het CJIB. De hoogte van een Wet Mulder boete bedraagt maximaal 340 euro.

 

Een transactievoorstel is een voorstel van de officier van justitie waarmee u strafvervolging kunt voorkomen. Als u een strafbaar feit hebt gepleegd (bijvoorbeeld zware snelheidsovertredingen en lichte vormen van rijden onder invloed) kan de officier van justitie besluiten om u een transactievoorstel te doen.

Door betaling van het door de officier van justitie voorgestelde bedrag voorkomt u dat uw zaak voor de strafrechter wordt gebracht.

Als u het bedrag niet betaalt en het voorstel dus niet accepteert zal de zaak worden voorgelegd aan de rechter. In de meeste gevallen zal de officier van justitie dan een hogere boete eisen dan het transactievoorstel.

Om in aanmerking te komen voor een rijbewijs moet u onder meer beschikken over een zogenaamde verklaring van rijvaardigheid. U ontvangt deze verklaring automatisch als u met goed gevolg het theorie en praktijkexamen heeft afgelegd.

Maak kennis met onze scheidingsexperts

De drie beloftes van Judex

  • ONTZORGING

    Van oriëntatie tot afwikkeling: Judex biedt een totaaloplossing die ontzorgt.

  • PERSOONLIJK

    Service van Judex is altijd persoonlijk en afgestemd op uw specifieke behoeften.

  • KWALITEIT

    Judex werkt alleen samen met de beste gecertificeerde deskundigen.

Uw scheiding is in deskundige handen

Lees meer over onze kwaliteitskeurmerken
Terug naar boven