fbpx
Ga naar content

Bij welke geschillen kan mediation worden toegepast?

Mediation kan bij de meest uiteenlopende juridische geschillen worden ingezet als middel om tot een voor beide partijen aanvaardbare oplossing te komen. U kunt dan denken aan arbeidsgeschillen, maar ook aan familiezaken (echtscheiding), burenruzies of zakelijke geschillen binnen een bedrijf of organisatie. Een mediator naar uw keuze begeleidt en faciliteert het proces van afspraken maken.

Houding van partijen bepalend voor vraag of mediation zinvol is

De beperking van mediation zit hem dus niet zozeer in de aard van het juridische geschil, maar in de houding van beide partijen. Mediation kan alleen op vrijwillige basis plaatsvinden, dus beide partijen moeten ook echt de bereidheid hebben om te proberen via mediation tot een oplossing te komen.

Als een van beide partijen echt niet mee wil werken aan mediation biedt deze vorm van conflictoplossing dus geen soelaas. Ook zijn er juridische kwesties denkbaar waarbij de emoties zo hoog zijn opgelopen dat beide partijen niet meer met elkaar aan tafel willen of kunnen gaan. Ook in die situatie zal mediation geen oplossing kunnen bieden en is het misschien noodzakelijk om de rechter een beslissing te laten nemen.

Ook juridische kwesties die door een van beide partijen als principieel worden gezien en waarbij een rechterlijke uitspraak min of meer noodzakelijk is, lenen zich niet direct voor mediation. In dit artikel kunt u meer lezen over de voor- en nadelen van mediation.

Ook interessant voor u:

Op zoek naar een mediator?

We hebben een handige vergelijker ontwikkeld die gebruikt kan worden om een geschikte mediator te vinden voor o.a. hulp bij scheiding.

Vind uw mediator
Terug naar boven