fbpx
Ga naar content

Korting op uw eigen bijdrage en meerdere toevoegingen

Als u in aanmerking komt voor gefinancierde rechtsbijstand, bepaalt de Raad voor Rechtsbijstand aan de hand van de hoogte van uw inkomen uw zogenaamde eigen bijdrage. Dit is het bedrag dat u zelf aan uw advocaat of mediator verschuldigd bent.

Diagnosedocument van Juridisch Loket

Deze eigen bijdrage varieert van 127 euro tot 786 euro. Op deze eigen bijdrage kunt u een korting van 51 euro krijgen als u via het Juridisch Loket naar een advocaat verwezen bent door middel van een zogenaamd diagnosedocument.

Het Juridisch Loket is een door de overheid gesteunde organisatie die iedereen met een juridische vraag of probleem gratis helpt. Houd er wel rekening mee dat de medewerkers van het Juridisch Loket uw verhaal aanhoren en u een persoonlijk advies kan geven, maar niet namens u als juridisch adviseur kan optreden.

Gaat het om een juridisch probleem waarvoor inschakeling van een advocaat wenselijk of noodzakelijk is, dan zult u door de betreffende medewerker van het Juridisch Loket worden doorverwezen. In dat geval zal het Juridisch Loket een zogenaamd diagnosedocument opstellen. In dit document wordt uw probleem in juridische terminologie beschreven en een advies voor een oplossing voorgesteld.

Als u zich met dit document bij een advocaat meldt, krijgt u een korting van 51 euro op uw eigen bijdrage. Gaat het om een strafzaak, een asielzaak of om een door de overheid opgelegde sanctie, dan komt u automatisch in aanmerking voor de korting en hoeft u hiervoor niet eerst langs het Juridisch Loket.

Meerdere toevoegingen

Het kan voorkomen dat u binnen een periode van zes maanden te maken krijgt met verschillende juridische problemen en dat u genoodzaakt bent om meerdere malen gefinancierde rechtsbijstand aan te vragen. Als u dan elke keer een eigen bijdrage zou moeten betalen, zou u hierdoor in betalingsproblemen kunnen komen. Om dit te voorkomen is er een zogenaamde anticumulatiebepaling.

Anticumulatiebepaling bij gefinancierde rechtsbijstand

Om in aanmerking te komen voor deze anticumulatiebepaling moet u bij uw tweede of volgende toevoeging wel gebruik hebben gemaakt van de hierboven beschreven kortingsregeling op uw eigen bijdrage. In dat geval betaalt u bij een tweede of volgende toevoeging slechts de helft van de eigen bijdrage die u normaal gesproken verschuldigd zou zijn.

Een voorbeeld.

Maaike is verwikkeld in een echtscheidingsprocedure en komt in aanmerking voor gefinancierde rechtsbijstand. Haar eigen bijdrage is door de Raad voor Rechtsbijstand vastgesteld op 186 euro. Twee maanden later krijgt Maaike van haar baas te horen dat zij in het kader van een reorganisatie ontslagen wordt.

Als Maaike nu eerst het Juridisch Loket bezoekt en op basis van een zogenaamd diagnosedocument naar een advocaat wordt doorverwezen hoeft zij voor een tweede toevoeging slechts een eigen bijdrage van 93 euro te betalen.

Ook interessant voor u:

Op zoek naar een mediator?

We hebben een handige vergelijker ontwikkeld die gebruikt kan worden om een geschikte mediator te vinden voor o.a. hulp bij scheiding.

Vind uw mediator
Terug naar boven