Zijn er kosten verbonden aan een verzoek om overheidsinformatie (Wob-verzoek)?

Terug naar overzicht

Zijn er kosten verbonden aan een verzoek om overheidsinformatie (Wob-verzoek)?

In het algemeen is een verzoek aan een overheidsinstantie om bepaalde informatie te verstrekken kosteloos. Wel kan de overheid bepaalde kosten in rekening brengen voor het maken van kopieën of het verstrekken van uittreksel etc. in verband met uw (Wob-)verzoek.

Als de centrale overheid (denk bijvoorbeeld aan een ministerie) een vergoeding vraagt dan zijn deze kosten gemaximeerd. Zo mogen voor het verstrekken van kopieën van schriftelijke stukken maximaal de volgende bedragen bij u in rekening worden gebracht:

  • minder dan 6 kopieën : gratis
  • 6 tot 13 kopieën : 4,50 euro
  • 14 of meer kopieën : 0,35 euro per kopie

Voor het verstrekken van kopieën van ander materiaal (bijv. cassettebandjes) mag u niet meer in rekening gebracht worden dan de kostprijs. Gaat het om uittreksels of een samenvatting van een document, dan mag u maximaal 2,25 euro per pagina in rekening worden gebracht.

Andere overheidsinstanties dan de centrale overheid kunnen zelf bepalen wat zij in rekening brengen. In het algemeen zullen echter bij Wob-verzoeken van geringe omvang geen kosten in rekening worden gebracht. Toch is het verstandig om bij de betreffende overheidsinstantie voorafgaand aan uw Wob-verzoek te informeren of er kosten in rekening worden gebracht.

Op zoek naar een advocaat die bij uw situatie past?

VRAAG GRATIS ADVIES Advies aanvragen

Hier zijn wij trots op:

  • Judex krijgt 4 van de 5 sterren op service gebied!
  • Er zijn meer dan 948 vragen gesteld dit jaar
Advies aanvragen

Hoe werkt gratis vragen naar advies?

  1. 1 U stuurt uw vraag op naar Judex.nl
  2. 2 Wij matchen uw vraag met een van onze experts
  3. 3 Een expert beantwoord binnen 24 uur uw vraag