fbpx
Ga naar content

De asielprocedure

Nederland voert een uiterst streng vreemdelingbeleid en dat is op het gebied van asiel goed te merken. Zo wordt een verzoek vrijwel kansloos als de asielzoekende onvoldoende gedocumenteerd is. Denk bijvoorbeeld aan het ontbreken van reis- of identiteitspapieren.

En als de asielzoekende wel over voldoende reis- en identiteitspapieren beschikt, bestaat het risico dat hij of zij niet als vluchteling wordt gezien omdat de asielzoekende met zijn papieren lijkt op een ‘gewone burger’.

Aasielprocedure
Sinds (De asielprocedure is vaak aan verandering onderhevig . Alle asielzoekenden moeten zich melden bij de zogenaamde Centrale Ontvangstlocatie in Ter Apel en worden daarna verwezen naar een Proces Opvanglocatie afwachting van een aanvraagprocedure in een aanmeldcentrum. De procedure start feitelijk met het aanmeldgehoor met de centrale vragen wie bent u en hoe bent u hier gekomen?

Na aanmelding, met uitzondering van het aanmeldcentrum bij luchthaven Schiphol, kan het een paar weken of zelfs maanden duren voor de procedure wordt gestart in verband met een rust en voorbereidingstijd en de capaciteit van de aanmeldcentra. De vluchtelingen die zich melden op luchthaven Schiphol worden gedetineerd.

Momenteel zijn er drie aanmeldcentra in het land: Ter Apel, Zevenaar en Den Bosch. Het verschil met het aanmeldcentrum Schiphol is dat de asielzoekenden meer rust en voorbereidingstijd krijgen en niet gedetineerd zijn.

Asielzoekende heeft recht op advocaat
Ook asielzoekenden hebben een vrije advocatenkeuze maar via de Raad voor Rechtsbijstand zal elke asielzoekende aan het begin van de procedure worden gekoppeld aan een advocaat. Aan het eind van de procedure in het aanmeldcentrum , nu acht dagen, komt er een beslissing waartegen beroep bij de rechtbank mogelijk is. In de beroepsprocedure bij de rechtbank mag eventueel nieuwe informatie worden ingebracht.

Tip: Asiel moet in de regel meteen binnen twee dagen na aankomst in Nederland worden aangevraagd. Als dat niet is gebeurd dan kan de asielzoekende de tijd het beste gebruiken om concreet bewijs te verzamelen over zijn individuele redenen om te vluchten. Feitelijk wordt van elke asielzoekende verwacht dat alle informatie logisch en volledig wordt gegeven.

Ook interessant voor u:

Terug naar boven