Ga naar content

Wat is asiel?

Asiel is in een vorm van bescherming. Letterlijk betekent asiel ‘toevluchtsplaats’. Iemand heeft recht op asiel als hij of zij in zijn of haar eigen land te vrezen heeft van vervolging om zijn ras, godsdienst, nationaliteit, politieke overtuiging of het behoren tot een specifieke sociale groep.

Ook is asiel mogelijk als de aanvrager het risico loopt in eigen land te worden onderworpen aan een onmenselijke behandeling zoals marteling. Asiel kan ook verleend worden aan iemand die traumatische ervaringen heeft opgelopen in eigen land of als de veiligheidssituatie in het betreffende land van herkomst door de staatssecretaris van Justitie te onzeker wordt gevonden om iemand terug te sturen. ( Voorbeeld: Syrië)

Op basis van bovenstaande gronden zou de indruk kunnen ontstaan dat het aanvragen en verkrijgen van asiel soepel of eenvoudig verloopt. Dit is absoluut niet het geval. De aanvraagprocedure en de toetsingscriteria zijn bijzonder streng.

Ook interessant voor u:

Heeft u een juridische vraag?

Omschrijf uw situatie bij Judex middels ons contactformulier en wij nemen binnen 24 uur contact op. Judex hulp is 7 dagen bereikbaar, kosteloos en vrijblijvend.

Stel uw juridische vraag
Terug naar boven