Ga naar content

Hoe verloopt echtscheidingsmediation?

Als u kiest voor mediation bij een echtscheiding, een ontbinding van een geregistreerd partnerschap of bij een verbreking van een andere relatie, dan verloopt de mediaton grofweg in 7 stappen:

 1. De bemiddelaar gaat eerst na of u en uw partner echt uit elkaar willen, of de scheidingsmelding (goed) heeft plaatsgevonden en of u beide de wil heeft om er samen uit te komen.
 2. Er worden afspraken gemaakt over de manier waarop de bemiddeling plaatsvindt (de spelregels en het tarief). Die afspraken worden schriftelijk vastgelegd in een door beide partijen en de bemiddelaar te ondertekenen bemiddelingsovereenkomst.
 3. De bemiddelaar verzamelt samen met beide partijen alle informatie die nodig is voor de scheiding.
 4. Met de gegevens die er dan zijn, maakt de bemiddelaar een voor beide partijen duidelijk en volledig overzicht van wat er te verdelen is en waarvoor een regeling moet worden getroffen.
 5. De onderhandelingen tussen u en uw (ex-)partner beginnen, waarbij de bemiddelaar erop toeziet dat er evenwicht is tussen beide partijen en waar nodig objectieve juridische informatie verstrekt.
 6. U maakt dus samen met uw (ex-)partner de afspraken voor de scheiding.
 7. De bemiddelaar legt het resultaat vast in een document (het zogenaamde convenant) op basis waarvan de bemiddelaar zorgt dat de echtscheiding wordt uitgesproken of de ontbinding van het geregistreerd partnerschap plaatsvindt.

Mediation in een later stadium
Het kan natuurlijk ook zijn dat u al een tijd uit elkaar bent, maar dat u later een geschil krijgt over bijvoorbeeld de hoogte van de kinderalimentatie of een omgangsregeling. Dan kunt u natuurlijk ook bij een bemiddelaar terecht. Het verloop van de mediation is verder op hoofdlijnen gelijk.

Hoe vind ik een mediator?
In de eerste plaats is het verstandig om een mediator in te schakelen die veel verstand van familiezaken (echtscheidingen, alimentatie, kinderen) heeft. Voor een ontbinding van een geregistreerd partnerschap of verbreking van een relatie met of zonder samenlevingsovereenkomst is het ook aan te raden om een bemiddelaar in te schakelen die ook advocaat is, omdat de advocaat u ook over de juridische gevolgen van bijvoorbeeld alimentatie kan informeren. U kunt via deze site op zoek gaan naar de mediator die bij uw specifieke situatie past.

Wat kost (echtscheidings)mediation?
In het algemeen wordt de mediator per uur betaald. Het is dus verstandig om op voorhand bij de advocaat/mediator te informeren naar zijn of haar uurtarief. Deze tarieven kunnen namelijk behoorlijk verschillen.

In sommige gevallen hoeft u de advocaat-bemiddelaar niet per uur te betalen. Dit is het geval als u op basis van uw inkomen en vermogen in aanmerking komt voor zogenaamde gefinancierde rechtshulp.

Als uw inkomen en vermogen beneden bepaalde grenzen ligt, kunt u een beroep doen op deze gefinancierde rechtshulp. In dat geval moet u de advocaat-bemiddelaar eenmalig een eigen bijdrage betalen en krijgt de advocaat-bemiddelaar voor zijn of haar werkzaamheden verder een vergoeding van de overheid.

Bijkomende kosten
Daarnaast zullen er nog kosten moeten worden gemaakt voor het indienen van het verzoekschrift. Dat worden griffierechten genoemd. Als u voor gefinancierde rechtshulp in aanmerking komt bedragen deze kosten ongeveer 84 euro en als u daarvoor niet in aanmerking komt ongeveer 304 euro.

Ook zal de advocaat-bemiddelaar nog uittreksels moeten opvragen bij de gemeente. Hieraan zijn ook kosten verbonden die aan u zullen worden doorberekend.

Heeft u hulp nodig bij scheiden?

Onze ervaren experts helpen u graag verder

Welke dienst past het beste bij uw wensen?

 • Online scheiden

  U regelt uw scheiding zelf, onder begeleiding van gecertificeerde specialisten.

  Meer weten
 • Mediation

  Een mediator helpt u bij het maken van keuzes en ontzorgt u volledig.

  Meer weten
 • Hulp bij scheiden

  Wij helpen u graag bij het vinden van de juiste dienst.

  Meer weten

Aangesloten bij:

Ook interessant voor u:

Heeft u hulp nodig bij scheiden?

De experts van Judex kunnen u onpartijdig helpen bij de gehele afhandeling of een onderdeel van de scheiding. Na uw aanvraag nemen we binnen 24 uur contact met u op.

Bekijk diensten
Terug naar boven