fbpx
Ga naar content

Aannemer aansprakelijk voor niet op tijd realiseren verbouwing

Koos en Janneke hebben een aannemer in de arm genomen om hun woning flink te laten verbouwen. Alles gaat volgens plan, totdat de aannemer steeds minder vaak komt opdagen en het werk wordt vertraagd.

Koos en Janneke vragen de aannemer waarom hij niet meer elke dag komt en of hij zo niet in de knel komt met de planning. De aannemer geeft aan dat hij nog een andere klus heeft aangenomen, maar Koos en Janneke zich geen zorgen hoeven maken. De verbouwing zal op tijd klaar zijn.

Na een aantal weken vertrouwen Koos en Janneke er niet meer op dat de verbouwing nog binnen de afgesproken tijd klaar zal zijn. Zij sturen de aannemer een brief waarin zij aangeven dat zij geen verdere vertraging op de planning kunnen tolereren en sommeren de aannemer om de verbouwing binnen een maand af te ronden.

Dit is twee weken later dan is afgesproken. Na deze brief laat de aannemer zich twee weken lang helemaal niet meer zien. Koos en Janneke sturen de aannemer een brief dat als hij niet binnen de door hen eerder aangegeven maand de verbouwing afmaken zij, op zijn kosten, een tweede aannemer het werk zullen laten afmaken. De aannemer laat weer niets horen.

De tweede aannemer die de verbouwing heeft afgemaakt, stuurt Koos en Janneke de rekening van de verbouwing. Omdat Koos en Janneke de eerste aannemer al een groot deel van de aanneemsom hebben betaald, zijn zij van mening dat de eerste aannemer in feite de nota van de tweede aannemer moet betalen. Zij schrijven de aannemer een brief waarin ze de situatie uitleggen en een deel van de aanneemsom terug vorderen.

De aannemer wil het bedrag echter niet betalen, omdat hij het er niet mee eens is dat er een tweede aannemer is ingeschakeld. Hij geeft aan dat hij de verbouwing zelf af had kunnen maken en vordert een schadevergoeding wegens gederfde winst.

Het geschil wordt door Koos en Janneke voorgelegd aan de Raad van Arbitrage en zij worden in het gelijk gesteld. Gebleken is dat de aannemer te veel en zonder goede reden van de planning is afgeweken, en dat hij onvoldoende duidelijk heeft kunnen maken of en wanneer hij de werkzaamheden nog zou afmaken.

Op zoek naar een mediator?

We hebben een handige vergelijker ontwikkeld die gebruikt kan worden om een geschikte mediator te vinden voor o.a. hulp bij scheiding.

Vind uw mediator
Terug naar boven