Ga naar content

Bouwregels & vergunningen: Artikelen

Informatieve artikelen door de Judex redactie

Speciale vergunningen: monumenten, slopen, kappen, steiger en in- of uitrit

Een omgevingsvergunning is niet alleen noodzakelijk als u bouwplannen heeft. Ook voor specifieke andere activiteiten heeft u soms een omgevingsvergunning nodig.

Lees verder

Wat is de welstandsnota?

Als u wilt gaan bouwen, zal uw bouwwerk architectonisch in de omgeving moeten passen. Elke gemeente legt in een zogenaamde welstandsnota vast welke welstandscriteria er binnen de gemeente gelden.

Lees verder

Hoe vraag ik een bouwvergunning aan?

Als u een bouwvergunning (sinds 1 oktober 2010: een omgevingsvergunning voor het bouwen) nodig blijkt te hebben, moet u deze bij uw gemeente aanvragen. Dit doet u via een standaard aanvraagformulier dat op te vragen is bij uw gemeente.

Lees verder

Moet ik altijd een bouwvergunning aanvragen als ik wil (ver)bouwen?

Als u wilt gaan bouwen heeft u in het algemeen een bouwvergunning (in vaktaal: een omgevingsvergunning voor bouwen) nodig. De Woningwet maakt onderscheid tussen drie categorie├źn bouwwerken...

Lees verder

Wat is het bestemmingsplan?

De ruimtelijke inrichting van Nederland is op verschillende niveaus geregeld. Elk niveau (het rijk, de provincie en de gemeente) stelt zijn eigen structuurvisie op.

Lees verder

Met welke regels krijg ik te maken als ik wil (ver)bouwen?

Als u een huis wilt gaan bouwen of wanneer u uw huis wil laten verbouwen, krijgt u te maken met verschillende wetten en regels.

Lees verder

Heeft u een juridische vraag?

Omschrijf uw situatie bij Judex middels ons contactformulier en wij nemen binnen 24 uur contact op. Judex hulp is 7 dagen bereikbaar, kosteloos en vrijblijvend.

Stel uw juridische vraag
Terug naar boven